Postul proguvernamental de radio Sham FM, din Siria, a transmis că apărarea antiaeriană a acționat, în noaptea de miercuri spre joi, pentru a respinge proiectile în zona Latakia și că pompierii au stins un incendiu în orașul Jableh, la sud de Latakia. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, un ONG cu sediul în Marea Britanie, a informat că atacul a durat circa 40 de minute.

În schimb, presa de opoziție a susținut că ținta atacului a fost un depozit de arme din interiorul Bazei Aeriene Khmeimim, folosită de Rusia. Baza se află la cinci kilometri de Jableh și există informații că miercuri a primit un transport de arme din Iran. Pe rețelele sociale au fost publicate imagini și videoclipuri cu un incendiu puternic, dar și cu mai multe explozii, ceea ce întărește ideea că a fost lovit depozitul.

Până în acest moment, nu este clară amploarea distrugerilor provocate de armata israeliană. Canalul de telegram Rîbar, apropiat de Kremlin, a scris că ținta a fost un alt depozit de arme, situat ceva mai aproape de Jableh și care este folosit atât de Iran, cât și de Siria: “Unele dintre rachete au fost doborâte, dar altele și-au atins ținta”.

Baza Khmeimim este una dintre cele mai fortificate din Siria, iar aerodromul său găzduiește avioane de luptă și bombardiere rusești, precum și sisteme aeriene cu rază scurtă și lungă de acțiune. Ea a fost construită începând cu 2015, când Rusia a intervenit în războiul civil sirian de partea lui Bashar al-Assad. Unitatea este un punct strategic important pentru Kremlin, are urmărește să-și sporească influența în regiune, explică The Telegraph.

Israelul a anunțat public că va face tot posibilul pentru a împiedica transporturile de arme de la Iran către grupările proxy din Orientul Mijlociu, cum sunt Hezbollah sau Hamas, și este cunoscut că astfel de transporturi trec, adesea prin Siria.

Surse: The Telegraph, The Times of Israel

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday