În orașul Spruce Pine din Carolina de Nord se află două mine care produc cel mai pur cuarț din lume, mineral care s-a format în zonă în urmă cu circa 380 de milioane de ani. Sibelco și The Quartz Corp, companiile care administrează carierele, și-au oprit operațiunile pe 26 septembrie, înainte de uraganul Helen, și lucrează la reluarea acestora.
Directorul unei organizații de dezvoltare economică din Carolina de Nord le-a declarat jurnaliștilor CNN că gradul distrugerilor din oraș este “unul nebunesc. Nu știm nimic despre pagubele companiilor miniere, în acest moment, dar pagubele din localitate sunt atât de devastatoare, încât nu sunt sigur când angajații se vor putea întoarce la serviciu”. În zonă au avut loc inundații, pene de curent, rețelele de transport și de comunicații au fost avariate și mulți localnici au fost evacuați în zone sigure.
Sibelco a informat că a reușit să ia legătura cu cea mai mare parte a angajaților și că lucrează cu autoritățile pentru a-și relua cât mai rapid activitatea. Quartz Corp, în schimb, a declarat că nu a stabilit un orizont de timp când ar putea face acest lucru: “Obiectivul nostru este să ne asigurăm că angajații și familiile lor sunt în siguranță”.
Cuarțul, dar și calitatea acestuia, sunt foarte importante pentru producătorii de microcircuite (cipuri), componente nelipsite pentru telefoane, mașini, dispozitive medicale și panouri solare. Directorul Centrului Wadhwani pentru AI și tehnologii avansate a explicat pentru CNN: “Construiești aceste cipuri incredibil de complicate care au, în unele cazuri, 100 de miliarde de tranzistori, 100 de miliarde de mașinării minuscule, pe un cip de mărimea unei unghii… Un atom care nu este la locul lui ar putea însemna un defect care rupe cipul”.
Deși resursa este răspândită în întreaga lume, puritatea necesară poate fi găsită, în mare parte, în minele din Spruce Pine. Acestea furnizează între 80% și 90% din cuarțul de înaltă puritate, în întreaga lume. Unii producători pot avea rezerve care să le ajungă câteva săptămâni, dar închiderea prelungită a minelor va duce, probabil, la o situație dificilă.
O penurie de cipuri va afecta mai multe industrii. De exemplu, criza globală de cipuri din 2021, cauzată de pandemie, a dus la creșterea prețurilor mașinilor, deoarece producătorii nu aveau suficiente stocuri de semiconductori.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.