Paza de Coastă chineză a declarat că a început o patrulă comună cu Rusia în apele Oceanului Arctic, în ceea ce pare a fi o nouă demonstrație a aprofundării relațiilor dintre cele două țări. Acest moment marchează prima intrare a Chinei în apele arctice, Garda de Coastă chineză descriind patrula ca fiind “o extindere eficientă a domeniului de aplicare al navigației oceanice a celor două gărzi de coastă, care a testat capacitatea lor de a efectua misiuni în ape necunoscute”.

Declarația a fost făcută la o zi după ce Garda de Coastă a SUA a anunțat că a reperat, pe data de 28 de septembrie, patru nave ale Gărzii de Frontieră Ruse și ale Gărzii de Coastă Chineze în Marea Bering, aceasta fiind cea mai nordică locație în care au fost observate vreodată navele chineze. De asemenea, a publicat fotografii cu navele depistate în Marea Bering.

China nu a făcut publică locația în care a desfășurat patrula și nici data când aceasta a avut loc, ci doar a menționat că a fost “în urmă cu câteva zile”. De cealaltă parte, Rusia nici măcar nu a anunțat că navele sale s-au deplasat în apele Oceanului Arctic. SUA și-au exprimat deja îngrijorările cu privire la apropierea celor două țări de zona arctică, iar în iulie, forțele americane și canadiene au interceptat pentru prima dată bombardiere ruse și chineze care zburau împreună în apropiere de Alaska.

Analiștii consideră că această patrulă este menită să trimită un mesaj către SUA, ale cărei activități maritime în Marea Chinei de Sud și de Est au iritat Beijingul în ultima perioadă. Un căpitan în retragere al Marinei SUA a explicat: “Semnificația faptului că Paza de Coastă chineză operează mai departe spre nord decât a făcut-o vreodată presupune faptul că China își extinde Paza de Coastă în zone pe care SUA le-a considerat în mod tradițional ca fiind propriul său teritoriu”. De mulți ani Beijingul încearcă să își sporească influența în Arctica, declarându-se “un stat apropiat de Arctica” și consolidându-și capacitățile de cercetare și spargere a gheții în regiune, unde a investit masiv și în proiecte energetice rusești.

Surse: CNN, US Coast Guard

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday