Decizia Marii Britanii de a închide centrala Ratcliffe on Soar – ultima sa centrală pe cărbune – a făcut-o prima țară dezvoltată, membră G7, care a renunțat complet la folosirea acestui combustibil pentru obținerea energiei electrice, arată jurnaliștii Sky News în începutul analizei. Timp de 142 de ani, Marea Britanie a folosit cărbune, iar în 2012 cărbunele producea 40% din energia electrică a țării. 

Centrala Ratcliffe și-a început activitatea în anul 1967, când aproximativ 400 de mii de persoane lucrau în domeniu. Ratcliffe a fost una dintre cele mai mari centrale pe cărbune din Marea Britanie, capabilă să producă 2 gigawați de energie electrică, suficientă pentru a alimenta toate casele din East Midlands, una dintre cele nouă regiuni ale Angliei. A fost, de asemenea, prima și singura centrală electrică pe bază de cărbune care a fost ulterior echipată cu tehnologie avansată pentru a elimina oxizii de azot și poluanții de sulf care erau eliminați în aer în timpul arderii. 

Cu toate acestea, nu a existat nicio soluție accesibilă pentru dioxidul de carbon produs de această centrală, dar și de celelalte centrale pe cărbune, spun analiștii. Închiderea centralei Ratcliffe a fost discutată încă din anul 2015, când guvernul a anunțat eliminarea treptată a cărbunelui până în 2025. În ultimul secol, Marea Britanie a ars aproximativ 4,6 miliarde de tone de cărbune pentru producerea de energie electrică și a pompat în atmosferă aproximativ 10,4 miliarde de tone de dioxid de carbon, adică mai mult decât majoritatea celorlalte țări.

O tranziție rapidă de la combustibilii fosili la energiile curate nu înseamnă doar renunțarea la cărbune, ci și adoptarea unor alternative accesibile și sigure, relatează Sky News. Noile politici și stimulentele financiare pentru surse de energie mai “curate” au accelerat declinul cărbunelui, iar ponderea acestuia în producția de energie a scăzut la 7% în 2017 și la aproximativ 2% începând din 2020. 

Acesta este ultimul capitol al unei tranziții remarcabil de rapidă de la țara care a început Revoluția Industrială“, a declarat Phil MacDonald, directorul Ember, un think thank care utilizează date și politici pentru a accelera tranziția către energie curată.

Sursa: Sky News

Foto: Peter Sampson | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday