Cancerul de sân rămâne una dintre cele mai frecvente forme de cancer în rândul femeilor din România, cu peste 10.000 de cazuri noi anual și mai mult de 3.000 de decese. În ciuda existenței programelor de screening, multe femei încă evită mamografiile din cauza fricii de durere sau a lipsei de informații clare.

Dr. Laura Ianculescu, medic primar în radiologie și imagistică medicală la REGINA MARIA, subliniază că această frică este nefondată: “Mamografia nu doare. Este un mit care împiedică multe femei să se prezinte la medic preventiv, iar această neglijență poate fi fatală. Mamografia salvează mii de vieți“.

În acest context, Rețeaua de sănătate REGINA MARIA desfășoară pentru al treilea an consecutiv campania #CuMamalaMamo – o inițiativă de prevenție și educație care îndeamnă femeile din România să efectueze screeningul mamar periodic – mamografia – cel mai eficient instrument de prevenție în acest tip de cancer. “Campaniile anterioare de prevenție au avut un impact semnificativ“, explică dr. Laura Ianculescu. “De la un an la altul, femeile devin mai conștiente de importanța controalelor periodice“, mai spune medicul.

Prevenția este cheia: campania #CuMamalaMamo – A.I. mai mult timp

Anul acesta, campania introduce posibilitatea donării mamografiei incluse în abonament de către tinerele abonate mamelor lor, pentru a le proteja sănătatea și a se bucura de mai mult timp împreună, subliniind totodată rolul inteligenței artificiale (AI) în diagnosticarea timpurie și tratamentul cancerului de sân. Dr. Ianculescu subliniază importanța educației medicale în această direcție: “Este crucial ca femeile să înțeleagă că mamografiile efectuate cu regularitate pot crește șansele de vindecare“.

Astfel, în luna octombrie, tinerele abonate REGINA MARIA pot dona mamografia din abonament mamelor, în semn de grijă față de acestea, iar până la sfârșitul anului, toate mamografiile efectuate în rețea beneficiază de 25% reducere.

Mamografia nu doare, mamografia salvează vieți. Frica de durere, o piedică în screening-ul cancerului de sân

Mamografia este investigația principală după vârsta de 40 de ani, însă pentru femeile cu sâni denși, este necesară și ecografia. “Aceasta ajută la detectarea nodulilor care nu sunt vizibili la mamografie, oferind astfel o imagine completă a sănătății sânilor”, explică dr. Ianculescu.

Un studiu intern realizat în perioada octombrie – decembrie 2023, aduce în prim-plan percepția femeilor din România asupra mamografiei și, în special, asupra durerii resimțite în timpul acestei proceduri esențiale pentru depistarea cancerului de sân. La cercetare au participat 194 de femei, cu vârste cuprinse între 30 și 85 de ani, care au împărtășit motivele pentru care au ales să facă mamografia, istoricul familial legat de cancer și nivelul de disconfort simțit în timpul examenului imagistic.

Rezultatele studiului arată că 70% dintre paciente au raportat un scor de durere sub 5 pe o scară de la 1 la 10, ceea ce sugerează că, pentru multe dintre ele, mamografia este mai degrabă asociată cu un disconfort moderat decât cu durere semnificativă.  Aceste rezultate subliniază nu doar importanța screeningului regulat, ci și nevoia de a educa femeile despre opțiunile disponibile pentru monitorizarea riscurilor. Studiul oferă claritate asupra percepțiilor femeilor și ajută la diminuarea fricilor legate de mamografie. În plus, subliniază necesitatea metodelor de screening pentru combaterea cancerului de sân.

A.I. – un viitor mai sigur în diagnosticare

Avansul tehnologic a făcut ca mamografiile să fie mai precise și mai puțin inconfortabile. Mamografia cu tomosinteză 3D, combinată cu inteligența artificială (AI), a revoluționat procesul de diagnosticare. “Aceste tehnologii permit detectarea timpurie a cancerului, cu o precizie mult mai mare, reducând semnificativ ratele de rezultate fals negative”, explică dr. Ianculescu.

În REGINA MARIA – prima rețea medicală care a integrat inteligența artificială în depistarea precoce a cancerului mamar, AI-ul integrat în sistemul de imagistică ajută medicii radiologi să identifice mai rapid și mai corect anomaliile mamografice. “Software-ul bazat pe AI semnalează automat posibilele nereguli, pe care medicul le validează sau le infirmă, asigurând astfel un diagnostic rapid și precis”.

Tehnologia A.I. a adus schimbări revoluționare în depistarea cancerului de sân, îmbunătățește acuratețea diagnosticelor și rata de detectare a afecțiunilor grave cum este cancerul, având o precizie de până la 99%. Mamografia cu tomosinteză, de exemplu, permite medicilor să detecteze cancerele mult mai devreme, cu o precizie crescută. “Aceasta implică efectuarea unor felii imagistice prin sân, oferind o imagine tridimensională și reducând rata de rezultate fals negative“, explică dr. Ianculescu.

Screeningul joacă un rol crucial în depistarea cancerului de sân în stadii incipiente, când tratamentul este mai puțin invaziv, iar șansele de recuperare sunt mult mai mari. “Femeile care fac controale regulate sunt mult mai liniștite în legătură cu starea lor de sănătate”, adaugă medicul. Poți afla mai multe despre campania #CuMamalaMamo – A.I. mai mult timp accesând site-ul www.reginamaria.ro.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday