UPDATE, ora 16:40: Armata libaneză a scris pe rețeaua X că un număr de soldați israelieni a trecut granița în zona satelor Yaroun și Odaisseh, înainte de a se retrage. Marți, armata a comentat că informațiile privind retragerea militarilor la cinci kilometri nord de granița cu Israelul sunt inexacte și că, de fapt, a fost vorba despre o repoziționare a posturilor de observație înaintate, în zone de responsabilitate desemnate.

Între militarii israelieni și luptătorii grupării Hezbollah sunt raportate lupte la sol, pe teritoriul Libanului. IDF susține că a distrus 150 de obiective de infrastructură și a eliminat teroriști. Purtătorul de cuvânt al Hezbollah răspunde că gruparea s-a confruntat cu forțele israeliene la Odaisseh și în orașul Maroun Al-Ras, situat puțin mai la nord de Yaroun.

UPDATE, miercuri, ora 11:30: În cea mai recentă informare, ministrul britanic al Apărării, John Healey, afirmă că forțele britanice “și-au jucat rolul” în sprijinirea Israelului să respingă atacul cu rachete al Iranului de marți, mulțumind pentru “curajul și profesionalismul trupelor noastre”. Oficialul nu a detaliat modul în care trupele britanice au ajutat Israelul, dar BBC scrie că, cel mai probabil, avioanele de luptă britanice au fost implicate în operațiune, așa cum s-a întâmplat în aprilie, când Iranul a atacat ultima dată Israelul.

Marea Britanie a oprit recent vânzarea anumitor tipuri de armament către Israel, deoarece a identificat riscul ca acestea să fie utilizate prin încălcarea dreptului omului în războiul din Gaza, în care au murit până acum peste 40 de mii de persoane. Premierul Starmer explică faptul că sprijină “dreptul Israelului la autoapărare”, iar anularea licențelor nu a afectat celelalte schimburi comerciale dintre cele două țări.

Iranul a lansat 200 de rachete în timpul atacului asupra Israelului de marți seară, informație confirmată de Jake Sullivan, consilierul SUA pentru securitate națională. Gardienii Revoluției Islamice (IRGC) din Iran susțin că “90% dintre rachete și-au atins cu succes țintele”, în timp ce Israelul și SUA consideră atacul “ineficient și eșuat”. Pentagonul a recunoscut că Statele Unite au lansat zeci de rachete de interceptare asupra rachetelor balistice iraniene, “la indicațiile președintelui Joe Biden”.

În ceea ce privește situația din Liban, IDF a transmis că va trimite forțe suplimentare care vor lua parte la operațiunile terestre, mai exact la “raidurile limitate și localizate asupra țintelor Hezbollah”. 

UPDATE, marți, ora 22:50: Iran susține că a folosit, pentru prima dată, un nou tip de rachete hipersonice (presa relatează că este vorba despre rachetele Fattah, ce au o rază de acțiune de până la 1.500 de km și sunt mai greu de detectat și mai greu de distrus de sistemele antiaeriene) în atacul său din această seară asupra Israelului. După atac, Pentagonul a transmis că din estimările sale, deși numărul de rachete lansate în această seară împotriva Israelului a fost mai mic decât cel din aprilie, când au fost trase 300 de drone și rachete, acestea au fost totuși mai puternice.

Corpul Gardienilor Revoluției din Iran (IRGC) a transmis, de asemenea, că “90 % din rachetele sale și-au atins cu succes țintele vizate”. Declarațiile Iranului contrazic rapoartele oficialilor americani din domeniul securității, citate de presa occidentală, care susțin că cele trei distrugătoare cu rachete ghidate ale Marinei SUA din estul Mării Mediterane au interceptat majoritatea rachetelor balistice lansate de iranieni asupra Israelului.

Purtătorul de cuvânt al IDF a declarat că forțele aeriene israeliene “continuă să opereze la capacitate maximă și vor continua, în această seară, să lovească puternic”. Acesta a condamnat atacul iranian, l-a calificat drept “un act grav”, care împinge Orientul Mijlociu spre o escaladare, și a avertizat că vor exista consecințe, după cum relatează Times of Israel. De asemenea, a subliniat că majoritatea rachetelor lansate au fost interceptate.

UPDATE, ora 21:15: Iranul a lansat în jur de 181 de rachete balistice asupra Israelului, marți seară, se arată într-un bilanț prezentat de The Jerusalem Post. Până acum, sunt informații că s-a înregistrat o singură victimă – un palestinian a murit în orașul Jericho din cauza resturilor unei rachete interceptate de sistemele israeliene de apărare.

Serviciul israelian pentru situații de urgență a anunțat că o clădire din nordul Tel Avivului a fost avariată și că resturi desprinse din aceasta au rănit trei persoane.

UPDATE, ora 20:40: În urmă cu câteva minute, armata israeliană a transmis, pe rețeaua X, că populația poate părăsi adăposturile în toate regiunile țării și i-a sfătuit pe cetățeni să respecte toate îndrumările autorităților. În timpul atacului, Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al IDF, a declarat că sistemele de apărare sunt pe deplin operaționale.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a precizat că președintele și vicepreședintele SUA monitorizează atacul Iranului, iar Joe Biden a instruit militarii americani din Orientul Mijlociu să ajute armata israeliană să doboare rachete care îi vizează teritoriul.

Nici la această oră, nu este clar numărul de rachete lansat de Iran – agențiile internaționale prezintă numere între o sută și peste trei sute – și nici câte au fost interceptate sau dacă au existat proiectile care au provocat distrugeri.

Televiziunea de stat din Iran a prezentat o declarație emisă de Corpul Gardienilor Revoluției din Iran, care transmite că zeci de rachete au fost lansate asupra Israelului și în care amenință că vor urma și alte atacuri, dacă armata israeliană va răspunde la primul. Gardienii Revoluției spun că loviturile cu rachete sunt represalii pentru uciderea liderilor grupării Hamas și Hezbollah, în iulie și septembrie.

Pe fondul amenințărilor, Israel și Irak și-au închis spațiul aerian, iar Iordania a suspendat toate zborurile. Din cauza tensiunilor din Orientul Mijlociu, cotațiile internaționale ale petrolului au crescut puternic. Cotația țițeiului american WTI a urcat cu 4%, până la 71 de dolari/baril, în timp ce cotația țițeiului european Brent a depășit valoarea de 73 de dolari/baril, scrie Reuters.

UPDATE, ora 20:30: În urma atacului terorist din orașul Jaffa, din centrul Israelului, bilanțul persoanelor decedate a ajuns la opt, iar cel al răniților a crescut la cel puțin șapte. Poliția din Israel a transmis că doi atacatori au fost “neutralizați” și că familiile victimelor au fost contactate.

Autoritățile au mai declarat că au informații că un alt atac terorist a avut loc la un hotel din apropiere de Tel Aviv, fără a oferi însă alte detalii.

UPDATE, ora 19:45: Armata israeliană precizează că Iranul a lansat, în urmă cu câteva momente, peste o sută de rachete balistice asupra Israel. Sunt active sirenele de avertizare, iar cetățenii au fost informați să se adăpostească.

La acest moment, nu sunt disponibile informații dacă rachete au fost lansate și din alte părți, de exemplu de grupările susținute de Iran în regiune, cum ar fi Hezbollah, Hamas sau rebelii Houthi din Yemen. Pe rețelele sociale, au fost publicate zeci de videoclipuri cu rachetele interceptate de sistemele israeliene de apărare antiaeriană.

Anterior, Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al IDF, a declarat că armata se așteaptă ca atacul să fie unul larg răspândit. I-a avertizat pe israelieni să se adăpostească în construcțiile desemnate sigure, într-o astfel de situație, se arată în declarațiile citate de The Guardian.

UPDATE, ora 19:30. În orașul Jaffa din centrul Israelului, a avut loc un atac terorist în care au murit patru oameni, iar nouă au fost răniți, potrivit unui bilanț al poliției. Incidentul s-a produs lângă o stație de tren.

Știrea în formă inițială. Statele Unite au indicii că Iranul se pregătește să lanseze iminent un atac cu rachete balistice împotriva Israelului. Sprijinim activ pregătirile defensive pentru a apăra Israelul împotriva acestui atac. Un atac militar direct al Iranului împotriva Israelului va avea consecințe grave pentru Iran”, a declarat un oficial de la Casa Albă, citat de CNN.

Conform aceluiași oficial, Statele Unite sunt pregătite să facă tot posibilul pentru a ajuta Israelul să intercepteze orice rachetă iraniană, similar modului în careau oferit asistența în aprilie, când Iranul a lansat un val de drone și rachete către Israel.

Tensiunile dintre Israel și Iran au crescut semnificativ în ultimele săptămâni, după ce Israelul și-a intensificat atacurile împotriva Hezbollah din Liban.

Foto: X/@idfonline

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday