Nivelul de 1,8% atins în septembrie 2024 este cel mai scăzut de după aprilie 2021. Inflația anuală a scăzut peste așteptări, de la 2,2% în august, în condițiile în care analiștii anticipau că va coborî la 1,9%. Astfel, inflația este acum sub ținta BCE de 2%, conform datelor estimate publicate astăzi de Eurostat.

Economiștii anticipează că BCE va reduce dobânzile de referință cu 0,25%, până la 3,25%, la următoarea sa ședință din 17 octombrie, după reducerile din iunie și septembrie. De altfel, după ședința din septembrie, Banca Centrală Europeană se declara încrezătoare că inflația va coborî sub 2% abia în următorul an.

Conform Eurostat, inflația s-a diminuat odată cu scăderea presiunii în cea mai mare parte a Zonei Euro, în special în Germania, Franța și Italia. S-au ieftinit energia (-6% în septembrie, comparativ cu -3% în august) și serviciile, în timp ce prețurile pentru alimente, alcool și tutun au crescut ușor, +0,1% față de august.

Vârful inflaționist atinsese 10,6% în octombrie 2022. BCE se așteaptă la o creștere temporară a inflației la sfârșitul acestui an, deoarece scăderile anterioare ale prețurilor la energie nu mai sunt luate în calcul în statisticile Eurostat. Totuși, Christine Lagarde, președinta băncii, și-a reafirmat încrederea că “inflația va reveni ulterior, în timp util, la ținta de 2 %”.

Surse: FT, Eurostat

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday