Stoltenberg și Rutte se vor întâlni azi cu ambasadorii blocului în cadrul Consiliul Atlanticului de Nord pentru numirea oficială a fostului prim-ministru olandez drept șef al alianței. Mark Rutte preia conducerea într-un moment crucial pentru întreaga lume, pe măsură ce invazia Rusiei în Ucraina se apropie de pragul de o mie de zile.

Există, de asemenea, îngrijorări în rândul membrilor blocului cu privire la alegerile prezidențiale din SUA, care vor avea loc în noiembrie. Având în vedere că SUA este cel mai puternic membru al NATO, o victorie pentru fostul președinte Donald Trump ar putea zgudui alianța, așa cum s-a întâmplat și în primul mandat al lui Trump, când a făcut presiuni asupra membrilor să crească cheltuielile pentru apărare și când a pus la îndoială principiul de bază al securității reciproce al blocului.

Oficialii și diplomații NATO se așteaptă ca Rutte să mențină prioritățile lui Stoltenberg în cadrul alianței: să mențină sprijinul pentru Ucraina, să încurajeze aliații să cheltuiască mai mult pentru apărare și să implice SUA în securitatea europeană.

Al doilea cel mai longeviv secretar general din istoria NATO, Jens Stoltenberg a condus Alianța din 2014, de-a lungul a zece ani marcați de tensiuni internaționale. Fostul prim-ministru norvegian a preluat mandatul la scurt timp după anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia în 2014. În anii următori a condus organizația în timpul mai multor atacuri teroriste, pandemia de COVID-19, invadarea Ucrainei de către Rusia. De asemenea, pe timpul mandatului său, în NATO au intrat patru noi membri (Muntenegru, Macedonia de Nord, Finlanda și Suedia).

Surse: Reuters, DW

Foto: Gabriel Petrescu | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday