Statul California a încercat să reglementeze inteligența artificială printr-un proiect de lege ambițios (SB 1047) – similar celui european, dar a fost respins prin veto de către guvernatorul Gavin Newsom. Legea ar fi impus teste de siguranță pentru sistemele mari de AI, înainte de lansarea publică și ar fi forțat dezvoltatorii să se asigure că tehnologia lor include așa-numitul “kill switch”, care ar permite organizațiilor să izoleze și să oprească un sistem AI dacă acesta devine o amenințare. De asemenea, ar fi făcut ca supravegherea oficială să fie obligatorie pentru dezvoltarea așa-numitelor “modele de frontieră”, care sunt cele mai puternice sisteme AI.
Autorul proiectului de lege a declarat ulterior că veto-ul dat de guvernator le permite companiilor să continue să dezvolte o “tehnologie extrem de puternică” fără nicio supraveghere guvernamentală.
Newsom a susținut că proiectul de lege se concentra prea mult asupra sistemelor AI mari și avansate și că impune reglementări excesive până și celor de bază, referindu-se la un articol din lege prin care, în cazul în care un șofer ar fi depășit viteza legală, sistemul autovehiculului controlat de AI l-ar atenționa. Acesta a declarat că proiectul de lege trebuie refăcut.
Senatorul Scott Wiener din San Francisco a declarat că a introdus proiectul de lege privind AI în California, după ce a discutat cu experți și academicieni din domeniu, care au avertizat cu privire la potențialele pericole ale tehnologiei și lipsa de măsuri a Congresului. Săptămâna trecută, 120 de actori și celebrități de la Hollywood au semnat o scrisoare adresată lui Newsom, prin care cereau ca acesta să semneze proiectul de lege.
Newsom a declarat că proiectul de lege are nevoie de mai multe contribuții din partea experților din domeniu și că, deși a fost bine intenționată, a omis modalități importante de măsurare a riscurilor și altor prejudicii. OpenAI, Google, Meta și Microsoft s-au opus legislației, susținând că aceasta ar putea reprima inovarea. Totodată, investitorii cu capital de risc au declarat că măsura ar putea afecta startup-urile din domeniul AI, care nu dispun de resursele necesare pentru a testa sistemul.
Totuși, alți specialiști și unii lideri din domeniul afacerilor, printre care și Elon Musk, susțin că potențialele prejudicii ale AI sunt prea mari pentru a amâna reglementările. Aceștia au avertizat că tehnologia poate fi folosită pentru a perturba alegerile prin dezinformare, pentru a facilita războiul biologic și pentru a crea alte situații dezastruoase.
Luna aceasta, 50 de academicieni au trimis o scrisoare lui Newsom în care au descris proiectul de lege ca fiind “rezonabil” și un factor important în descurajarea implementării rapide a modelelor nesigure.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.