Mii de oameni au ieșit sâmbătă pe străzile din Lisabona și din alte orașe din Portugalia pentru a protesta față de scumpirea locuințelor și față de creșterea chiriilor. Manifestanții au purtat afișe cu sloganuri precum “Am vrut să mă mut din casa părinților, dar chiria nu m-a lăsat” sau “Case pentru locuință, nu pentru speculă”.

Reuters arată că criza locuințelor din Portugalia are rădăcinile într-o penurie cronică de apartamente la prețuri accesibile, agravată de sosirea străinilor bogați, atrași de guvern prin drepturi de ședere și scutiri fiscale. Boom-ul turismului a dus, de asemenea, la o creștere a numărului de închirieri de vacanță pe termen scurt, micșorând numărul apartamentelor închiriate pe termen lung și mărind, implicit, chiriile.

În ultimul deceniu, nivelul chiriilor la Lisabona a crescut cu +120%, din care +30% numai în ultimii cinci ani.

Guvernul de centru-dreapta a anunțat un pachet de 2 miliarde de euro investiții prin care ar trebui construite aproximativ 33 de mii de locuințe accesibile până în 2030.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday