Noul sistem de intrare/ieșire (EES) al Uniunii Europene ar trebui să devină operațional pe 10 noiembrie 2024. Germania, Franța și Olanda vor amânarea implementării controalelor biometrice, deoarece sistemul informatic principal nu va face față acestei modificări, și au informat Comisia Europeană că nu sunt pregătite pentru introducerea acestora. Un purtător de cuvânt al CE a declarat că Germania, Franța și Olanda, care găzduiesc 40% din traficul de călători afectat de EES, ”nu au putut – și încă nu pot – să implementeze testele finale și obligatorii la nivel național”.

Ministerul de Interne al Germaniei a declarat că principala sa preocupare este legată de sistemul informatic central, supravegheat de agenția EU-LISA, căruia ”încă îi lipsesc stabilitatea și funcționalitatea necesare”. Guvernul Marii Britanii este, de asemenea, îngrijorat de cozile din porturile de la Canalul Mânecii și de la stația Eurostar din Londra, unde pasagerii vor trebui să se înregistreze în sistemul EES la vama franceză.

Totodată, companiile aeriene avertizează că pasagerii se vor confrunta cu ”perturbări pe scară largă” din cauza procedurilor semnificativ mai lungi. Un oficial din domeniu estimează că timpii de așteptare vor fi cu până la 100% mai lungi după introducerea noului sistem. Șeful ACI Europe, o asociație comercială care promovează interesele colective ale aeroporturilor europene, este îngrijorat de faptul că noul sistem nu a fost testat suficient. ”Lansarea sistemului fără a fi testat complet reprezintă un risc uriaș, care poate duce la întreruperi pe scară largă în rețeaua europeană de transport aerian”, a declarat Olivier Jankovec.

Ourania Georgoutsakou, directorul general al Airlines4Europe, a declarat, de asemenea, că lansarea ar trebui amânată până noul sistem va fi testat complet, iar o aplicație care să permită vizitatorilor să-și înregistreze detaliile în avans va fi disponibilă. ”Există încă un risc semnificativ de perturbare care ar putea duce la haos la punctele de frontieră din întreaga Europă dacă EES este implementat fără a răspunde preocupărilor grave ridicate de companiile aeriene, aeroporturi și statele membre”, a spus Georgoutsakou.

EES este un sistem informatic automat care modifică modul în care sunt înregistrați cetățenii din afara UE atunci când călătoresc în țări europene pentru sejururi scurte. Când traversează frontierele externe ale țărilor participante la EES, călătorii trebuie să furnizeze date cu caracter personal specifice. Sistemul înregistrează, printre altele, informații personale, cum ar fi numele complet și data nașterii, așa cum sunt menționate în documentul de călătorie, precum și data și locul fiecărei intrări și ieșiri. Datele biometrice, cum ar fi imaginile faciale și amprentele digitale, sunt de asemenea înregistrate. Orice cazuri de refuzare a accesului sunt, de asemenea, stocate în sistem.

Sursă: Financial Times

Foto: Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday