În cartea sa de memorii, initulată “Dezlănțuit”, fostul prim-ministru povestește frustrarea pe care a avut-o atunci când compania britanică Astra-Zeneca a fabricat cinci milioane de doze de vaccin anti-Covid în Olanda, dar nu le-a putut trimite în UK. Boris Johnson a considerat că este de datoria lui “să sechestreze” vaccinurile despre care spune că fuseseră “răpite de UE” și a însărcinat Forțele Armate să analizeze dacă este posibil un raid asupra unui depozit din Leiden (lângă Haga).

Cele cinci milioane de doze fuseseră fabricate la uzina Halix din Olanda, dar Johnson a considerat că “sunt de drept ale UK, într-un moment în care țara avea atâta nevoie de ele”. După cinci săptămâni de negocieri, în martie 2021, el a chemat conducerea Royal Army și a întrebat-o “dacă ar putea fi fezabil, din punct de vedere tehnic, să lansăm un raid naval asupra depozitului din Leiden și să luăm ceea ce era legal al nostru”.

Generalul Doug Chalmers, comandantul adjunct al Marelui Stat Major, i-a spus că o astfel de acțiune este “cu siguranță fezabilă”. El a explicat că un comando poate fi trimis în civil pe un zbor comercial la Amsterdam, în timp ce un alt comando ar folosi acoperirea întunericului pentru a traversa Canalul Mânecii în bărci gonflabile. “Apoi cele două echipe se vor întâlni la țintă, vor prelua marfa și vor folosi un camion pentru a ajunge cu ea într-unul din porturile de pe Canal. Dar trebuie să vă avertizez, domnul prim-ministru – și toți s-au uitat la mine cu subînțeles – că nu va fi posibil să facem asta nedetectați. El a subliniat că Belgia și Olanda erau în carantină, iar autoritățile locale ar putea observa mișcările noastre… Dacă suntem detectați, va trebui să explicăm de ce efectiv invadăm un vechi aliat NATO. Desigur, știam că are dreptate și am fost în secret de acord cu ceea ce credeau toți, dar nu au vrut să spună cu voce tare: că tot planul era o nebunie”, a povestit Boris Johnson în cartea sa de memorii care urmează să fie lansată, dar este publicată, deocamdată pe episoade, de Daily Mail.

Johnson a mai scris că era disperat pentru că el credea că era “datoria lui primordială” să asigure vaccinuri în timp ce “oamenii din țara mea mureau de Covid”. El a acuzat UE că “ne tratează cu răutate și cu ciudă pentru că ne vaccinam populația mult mai repede decât ei, iar electoratul european observase de mult acest lucru”. Până în martie 2021, Marea Britanie vaccinase aproximativ 30% din populație, în timp ce Uniunea Europeană atinsese doar un procent de 8%.

UE a lansat un proces legal împotriva AstraZeneca pentru a bloca exportul vaccinurilor fabricate în UE către în Marea Britanie, în ciuda faptului că UK semnase un contract pentru a-și asigura primele 100 de milioane de doze.

În final, Johnson se felicită pentru faptul că nu a luat decizia de a “captura prin violență” vaccinurile, admițând că acțiunea nu ar fi îmbunătățit relațiile cu UE.

Sursa: The Telegraph

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday