Australia a fost, anul trecut, cel mai mare exportator de minereuri de litiu la nivel mondial, fiind responsabilă pentru 52% din volumul livrat. Dar în condițiile scăderii cererii pentru mașinile electrice și a unui surplus de litiu, economia țării are de suferit, arată BBC într-o analiză. Australia este, de asemenea, țara în care se găsește a doua cea mai mare rezervă de mineral, după Chile.
Din cauza scăderii prețului pentru litiu, compania Core Lithium și-a suspendat exploatarea la situl din Finniss, ceea ce a însemnat o pierdere de 150 de locuri de muncă. În august, firma americană Albemarle a informat că-și va reduce producția la fabrica de procesare Kemerton, ceea ce ar putea atrage 300 de concedieri, potrivit statisticilor prezentate de BBC. O altă companie, Arcadium Lithium, a anunțat recent că va sigila cariera din Mt. Cattlin.
În schimb, sunt entități care își extind producția, considerând că cererea globală de litiu și, odată cu aceasta, și prețul, vor reveni pe creștere. Una dintre ele ete Pilbara Minerals din Perth, care țintește o producție cu 50% mai mare în următorul an. Alt exemplu este al Liontown Resources, tot din Perth, care a început o nouă expoatare în iulie. Totuși, unii analiști se așteaptă că oferta în exces va afecta piața în următorii patru ani.
Extragerea minereurilor în Australia necesită de trei ori mai multă energie decât alte țări producătoare, precum Chile și Argentina, conform profesorului Rick Valenta, director la Institutul pentru Minerale Durabile din cadrul Universității Queensland, pentru că minereul este scos din rocă solidă, iar nu din saramură. Consumul mai mare de energie presupune și degajarea unui volum mai mare de emisii poluante, a explicat profesorul.
Litiul exportat de Australia este în forma unui minereu parțial prelucrat, numit concentrat de spodumen, iar aproape tot merge în China. Companiile chineze rafinează minereul în litiu solid și în cei doi compuși care sunt folosiți pentru baterii – hidroxidul de litiu și carbonatul de litiu. Conform datelor prezentate de publicația britanică, o tonă de carbonat de litiu costă în jurul a 10.300 de dolari, în timp ce o tonă de spodumen este doar 750 de dolari. Dată fiind diferența de preț, unele companii australiene și-au făcut propriile rafinării. Acestea din urmă pot servi ca instrument pentru slăbirea dominației Chinei, care are o capacitate de rafinare la nivel global de 60%.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.