Raportul întocmit de serviciile de informații americane și consultat de New York Times (NYT) aduce o perspectivă nouă asupra posibilității ca Ucraina să primească permisiunea de a lovi cu rachete cu rază lungă de acțiunea, primite de la SUA, UK și Franța, ținte din interiorul Rusiei. De asemenea, concluzia serviciilor de informații americane explică, într-o anumită măsură, de ce Biden ezită să dea un răspuns clar solicitărilor președintelui ucrainea Zelenski de până acum și presiunea internă cu care se confruntă președintele american.

Agențiile de informații americane evaluează că Rusia se va răzbuna puternic împotriva Statelor Unite și a partenerilor săi militari, dacă acestea vor oferi o astfel de permisiune Ucrainei. Rușii ar putea să folosească o gamă largă de răspunsuri, se arată în raport, de la intensificarea actelor de sabotaj și incendieri și până la posibilitatea să folosească chiar atacuri letale împotriva bazelor americane și europene. 

Acum, Volodimir Zelenski se află în SUA, unde participă la Adunarea Generală a ONU, iar ieri seară a fost primit de Joe Biden la Casa Albă, într-o întâlnire în care a prezentat “Planul Victoriei” și în care a reluat subiectul posibilității de a folosi rachetele occidentale în Rusia.  De asemenea, a discutat și cu Kamala Harris și chiar a susținut o conferință de presă cu aceasta. Până acum, nu este clar ce decizie va lua Joe Biden în ceea ce privește solicitarea lui Zelenski.

În ultima perioadă, Zelenski a pus din ce în ce mai mult accent pe importanța posibilității Ucrainei de a folosi rachetele occidentale pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei. De partea cealaltă, Putin și-a intensificat amenințările față de statele care susțin Ucraina, în încercarea de a le opri să trimite arme mai avansate. 

Situația a stârnit contradicții și la nivelul statelor care îi susțin pe ucraineni. Criticii lui Joe Biden, dar și consilierii săi, spun că administrația a fost prea ușor intimidată de retorica ostilă a lui Putin și sunt de părere că abordarea legată de înarmarea ucrainenilor i-a dezavantajat de fapt pe câmpul de luptă. Pe de altă parte, susținătorii abordării sale subliniază că până acum Administrația Biden a reușit în mare măsură să prevină un răspuns violent al Rusiei, însă acest lucru s-ar putea să nu mai fie valabil în continuare.

De partea cealaltă, liderii britanici nu au avut atât de mult în vedere riscurile și și-au exprimat sprijinul în ceea ce privește posibilitatea ucrainenilor de a folosi rachetele cu rază lungă de acțiune în interiorul Rusiei. Totuși, înainte de a oferi permisiunea oficială în acest sens, au așteptat ca Joe Biden să ia o decizie, întrucât există posibilitatea ca securitate coaliție în ansamblu să fie pusă în pericol.

Oficialii americani spun că GRU, agenția de informații militare a Rusiei, a fost responsabilă pentru majoritatea actelor de sabotaj din Europa care au avut loc până acum. Dacă Putin ar decide să extindă această campanie ca răspuns la utilizarea rachetelor americane și europene în interiorul Rusiei, oficialii americani cred că rușii vor continua să facă acest lucru pe ascuns, pentru a reduce riscul unui conflict mai larg.

De altfel, acțiunile de sabotaj vin în contextul în care Statele Unite și partenerii săi militari le-au oferit deja ucrainenilor trei tipuri de sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune. Este vorba despre sisteme americane de rachete tactice, cunoscute sub numele de ATACMS, despre rachete Storm Shadow de fabricație britanică și despre rachetele SCALP furnizate de Franța. Unele dintre aceste rachete au fost deja folosite de ucraineni pentru a lovi ținte militare rusești în jurul și în interiorul Peninsulei Crimeea, pe care Moscova a anexat-o în 2014.

Oficialii americani care susțin oferirea acordului ucrainenilor de a lovi cu rachetele occidentale în interiorul Rusiei spun că acest lucru le-ar permite să țintească baze rusești mai îndepărtate și depozite de muniții. Acest lucru ar îngreuna posibilitatea Rusiei de a-și aproviziona forțele de pe linia frontului din Ucraina, ceea ce i-ar putea ajuta pe ucrainenii să oprească avansul rușilor. De asemenea, susținătorii acestei măsuri spun că aprobarea în acest moment ar demonstra că occidentul sprijină încă puternic Ucraina, în ciuda perioadei de incertitudine de pe câmpul de luptă.

În ciuda acestor argumente, serviciile secrete americane se îndoiesc că decizia de a permite Ucrainei să lovească ținte din Rusia nu va schimba fundamental cursul conflictului. Susțin că după primele lovituri rușii vor muta probabil depozitele de muniții, posturile de comandă, elicopterele de atac și alte echipamente esențiale în afara razei de acțiune a rachetelor.

Sursă: New York Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday