UPDATE, ora 23:00: Autoritățile au transmis că cel puțin 43 de persoane au decedat, în urma inundațiilor masive din Georgia și Florida. Inundațiile catastrofale au continuat să facă victime la sud de Munții Apalași, de unde salvatorii au evacuat mii de oameni din zone grav afectate, cum ar fi un spital din Tennessee și un complex de apartamente din Atlanta, a relatat Reuters. În Carolina de Nord, locuitorii din apropierea barajului Lake Lure (din statul Carolina de Nord, la sud-est) au fost îndemnați să evacueze zona, din cauza riscului de prăbușire a barajului.

UPDATE: Patru persoane au murit după ce au fost prinse sub copacii doborâți de vânt. În total, 4,2 milioane de persoane din sud-estul SUA au rămas fără curent. Dintre acestea, 1,4 milioane se află în Carolina de Sud, iar câte un milion în Florida și Georgia. 

Între timp, meteorologii au anunțat că amploarea uraganului s-a diminuat, iar Helene este acum furtună tropicală, dar va ploua în continuare și este de așteptat să provoace și alte pagube. 

Știrea inițială: 

SUA. Uraganul Helene a lovit Florida cu vânturi de peste 220 de km/h. Trei persoane au decedat în prima oră, una într-o mașină lovită de un panou smuls de pe autostradă, iar alte două, în Georgia. Peste un milion de case au rămas fără curent. Autoritățile se așteaptă la valuri de până la șase metri, în ceea ce pare a fi unul dintre cele mai puternice uragane din ultimul secol din Golful Mexic.

Uraganul Helene a atins țărmul Floridei joi seara (vineri dimineață, pe ora României) cu o intensitate de categoria patru (din cinci) și o putere a vântului de 225 de km/h. Potrivit CNN, este una dintre cele mai puternice furtuni tropicale din ultimul secol din Golful Mexic, alimentată de o mișcare de-a lungul coastei Floridei.

Autoritățile au avertizat deja populația să stea în adăposturi, pentru că de-a lungul zonei Big Bend din Florida există riscul unei furtuni de o intensitate care amenință viața oamenilor, iar valurile ar putea ajunge până la șase metri.

O tornadă separată din uraganul Helene a lovit statul Georgia, unde a surprins și a ucis două persoane, în condiții încă nespecificate. De asemenea, guvernatorul Floridei a informat că un panou desprins de vânt a lovit o mașină pe autostrada interstatală de lângă Tampa, ucigând o persoană.

Peste un milion de case nu au curent electric, dar riscul întreruperii acestuia este mult mai mare, furtuna fiind abia la început.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday