Deși toată lumea este de acord că Vladimir Putin urmărește, ca de fiecare dată când a amenințat cu un război nuclear, să sperie țările occidentale care sprijină cu armament Ucraina, propunerea prezentată de acesta Consiliului de Securitate al Federației Ruse de a modifica doctrina nucleară este interpretată diferit de strategi și specialiști în politica rusă. Doctrina nucleară este legea care stabilește în ce condiții Rusia poate utiliza arsenalul său nuclear, iar, până acum, pe lângă situația în care Rusia ar fi fost atacată cu arme nucleare, mai prevedea o singură variantă (vagă) în care Kremlinul ar fi putut recurge la acestea – dacă un atac cu arme convenționale ar amenința însăși existența statului rus.

Acum Putin cere de facto aprobarea de a putea ataca cu arme nucleare orice alt stat care ar sprijini Ucraina cu armament convențional în atacurile asupra teritoriului rus, ceea ce este totuși cea mai explicită amenințare la adresa statelor occidentale de până acum.

Washington Post arată că propagandiștii și oficialii ruși s-au grăbit să întărească declarațiile lui Putin, arătând că invazia ucraineană în regiunea rusă Kursk se încadrează pe noua doctrină nucleară (încă neaprobată). Propagandistul rus Serghei Markov a scris pe telegram că pragul pentru utilizarea armelor nucleare a fost coborât acum și a prezis că va fi mai ușor pentru Rusia să desfășoare astfel de arme. “În general, asta înseamnă că Rusia, în conformitate cu noua doctrină, poate folosi acum arme nucleare împotriva Ucrainei. Agresiunea Ucrainei în regiunea Kursk se încadrează, pentru că Ucraina primește sprijin din partea unor state care au armament nuclear – SUA, Marea Britanie și Franța. Deci este deja posibil să lovim Kievul cu arme nucleare”, a susținut Markov.

“Numeroși analiști și oficiali apropiați de diplomații ruși au respins multe dintre amenințările de a folosi arme nucleare ca fiind nepractice”, arată Washington Post, care citează un profesor rus, anonim, despre care spune că este apropiat de cercurile de putere de la Moscova: “Mi se pare că se dorește păstrarea unui element de incertitudine pentru a crește nivelul de flexibilitate. Dar, întrucât folosirea armelor nucleare în cazul unor atacuri similare cu cel din Kursk ar fi însoțită de efecte secundare negative semnificative, acest lucru poate fi cu greu justificat din punct de vedere militar”, a spus academicianul. El a mai precizat că deși Putin a dorit să dea un semnal clar pentru Occident, “încă există o selecție mare de opțiuni pentru escaladare, iar opțiunea nucleară nu este cea preferată”.

Alți experți consideră că Moscova încearcă prin amenințare nucleară să recreeze ordinea mondială din a doua jumătate a secolului XX. Abbas Galliamov, un analist politic rus și fost redactor de discursuri pentru Putin, a numit declarația președintelui rus “o adevărată rușine – el a indicat de fapt că nici nu se mai așteaptă să învingă Ucraina cu arme convenționale”, a scris Galliamov pe Telegram.

Dar acest lucru nici măcar nu este ascuns de extremiștii de la Moscova. Serghei Karaganov, un politolog rus care face de mai mult timp presiuni asupra lui Putin să adopte o poziție nucleară mai puternică, a declarat pentru ziarul Kommersant la începutul acestei luni că Rusia ar putea lansa un atac nuclear localizat asupra unei țări NATO fără ca asta să declanșeze un război nuclear total între Rusia și NATO. “Scopul principal al doctrinei nucleare a Rusiei ar trebui să fie acela de a-i asigure pe toți inamicii actuali și viitori că Rusia este pregătită să folosească armele nucleare”, a mai spus el.

Analiza integrală pe Washington Post

Foto: Kremlin

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday