În discursul său în fața Adunării Generale a ONU, Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a reluat avertismentul că Rusia se pregătește să atace cele trei centrale nucleare care sunt operaționale în Ucraina, un avertisment pe care l-a adresat și Consiliului de Securitate al organizației mondiale

El a detaliat că siguranța nucleară este un punct central în formula de pace prezentată:Orice lovitură sau orice incident critic asupra sistemului energetic al Ucrainei ar putea duce la un dezastru nuclear. O zi ca aceasta nu trebuie să vină niciodată. Radiațiile nu țin cont de frontierele naționale. Centralele nucleare trebuie să fie în siguranță”.

Zelenski a adăugat că dreptul Ucrainei la integritate teritorială și suveranitate trebuie asigurat, prin respectarea Cartei ONU în integralitate. În acest sens, el a spus că militarii ruși trebuie să se retragă din Ucraina, iar cei responsabili pentru crime de război trebuie trași la răspundere. Cu referire la propunerile de pace formulate de China și Brazilia, liderul ucrainean a susținut că ele urmăresc să-și sporească influența globală, că ignoră realitatea, interesele și suferința poporului ucrainean, ba chiar îi oferă lui Vladimir Putin spațiul politic pentru a continua războiul.

În privința războiului, președintele a afirmat căfiecare lider prezent la summit înțelege faptul că Rusia urmărește mai mult teritoriu, ceea ce este nebunesc, în timp ce dorește să-și distrugă vecinul. De aceea, nu poate exista o pace justă fără Ucraina”. Într-o altă declarația, a adăugat că fiecare țară vecină cu Rusia, atât din Europa, cât și din Asia Centrală, simte că războiul s-ar putea abate asupra sa

Într-o conferință de presă la Moscova, înaintea discursului lui Zelenski, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că “este o greșeală fatală ca Rusia să fie forțată să facă pace. Aceasta este o concepție profund greșită, care va avea, inevitabil, consecințe asupra regimului de la Kiev. Este imposibil să forțezi Rusia facă pace. Rusia este un susținător al păcii, dar cu condiția ca bazele securității sale să fie asigurate”, a completat oficialul de la Moscova. 

Surse: The Guardian, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday