O analiză Financial Times arată că partidul politic Likud al premierului israelian Benjamin Netanyahu a revenit ușor în sondajele naționale, într-o răsturnare parțială de situație care a urmat lansării unor operațiuni mai agresive în Liban și Iran, de către Israel. Deși recuperarea a început devreme în an, a devenit mai pronunțată începând cu sfârșitul lunii iulie, când Israelul a asasinat lideri de rang înalt ai Hezbollah și Hamas în Beirut și Teheran, moment ce a marcat o escaladare dramatică a războiului dintre Israel și inamicii săi regionali.
În Israel, sondajele sugerează că Likud a recuperat o mare parte din terenul pierdut în urma atacului Hamas din 7 octombrie, considerat “cel mai grav eșec în materie de securitate din istoria Israelului”. Deși coaliția lui Netanyahu, formată din partide ultrareligioase și de extremă dreaptă, nu ar putea obține încă majoritatea în cazul unor noi alegeri, sondajele din ultimele două săptămâni estimează că partidul ar putea obține un număr de 20 de locuri din totalul de 120, în alegerile pentru parlamentul israelian, comparativ cu doar 16 în lunile imediate izbucnirii războiului cu Hamas.
Analiștii consideră că regimul agresiv al Israelului aplicat în conflictele la nivel regional a jucat un rol important în propulsarea partidului Likud. “Se pare că Israelul preia inițiativa. Este adevărat că toată lumea este îngrozită de consecințe. Dar de fiecare dată, acestea au fost în cele din urmă mult mai mici decât <Armaghedonul> de care mulți se temeau. Și mulți oameni se gândesc că Netanyahu a redat echilibrul Israelului”, se mai arată în analiză.
Escaladarea confruntării Israelului cu Hezbollah, și riscul ca aceasta să se extindă într-un conflict regional, a mutat atenția de la războiul din Fâșia Gaza, care se desfășoară de aproape un an. Această schimbare a fost în favoarea lui Netanyahu, deoarece Israelul era încă departe de a-și atinge obiectivele de război în Gaza, adică distrugerea Hamas și eliberarea celor aproximativ 100 de ostatici. În schimb, confruntarea cu Hezbollah și cu ceilalți inamici ai Israelului a avut un efect de mobilizare mai mare.
Sondajele recente sugerează că majoritatea israelienilor sunt în favoarea unei acțiuni militare împotriva Hezbollah, deși aceștia nu sunt la fel de dispuși să ia măsuri care ar putea declanșa un război regional. “Netanyahu își pierde credibilitatea [în ceea ce privește Gaza] deoarece promite în mod exagerat victoria totală. Sondaje după sondaje arată că oamenii cred că procesul său decizional este condus mai degrabă de nevoile sale politice decât de interesul public. Există un sentiment mult mai puternic de raliere în jurul steagului atunci când vine vorba de Hezbollah și de amenințarea unei escaladări regionale.”
Nadav Strauchler, un strateg politic care a lucrat anterior cu Netanyahu, a declarat că premierul a fost, de asemenea, ajutat de slăbiciunea opoziției, rivalii săi parlamentari fiind incapabili să îl atace, iar protestele de stradă nu au atins o amploare care să îl amenințe.
În ultimele luni, Netanyahu s-a confruntat cu atacuri mai dureroase din interiorul propriului guvern, ministrul apărării, Yoav Gallant, fiind din ce în ce mai critic, inclusiv cu privire la eșecul premierului de a stabili un armistițiu cu Hamas care ar fi eliberat ostaticii aflați încă în Gaza. Premierul israelian a luat în considerare înlocuirea lui Gallant cu Gideon Sa’ar, un fost aliat devenit rival, însă Sa’ar a anunțat sâmbătă că nu va accepta acest rol, afirmând că o schimbare a ministrului Apărării în mijlocul unei escaladări cu Hezbollah ar fi o distragere inutilă a atenției.
FT încheie prin a sublinia că, în ciuda redresării Likud, situația s-ar putea schimba radical până la următoarele alegeri, care nu vor avea loc înainte de octombrie 2026: “Politicieni precum fostul prim-ministru Naftali Bennett, care nu mai sunt în prezent implicați în politică, ar putea reveni în luptă, ceea ce ar zgudui harta electorală. Cursul conflictelor din regiune, în următoarele luni, va juca un rol crucial în determinarea soartei lui Netanyahu”.
Foto: Yakub88 | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.