După atacul de luni dimineață, în care Israel a folosit zeci de avioane de luptă și drone asupra a cel puțin 150 de ținte Hezbollah din Liban, întrebarea pe care experții din domeniu o adresează este dacă gruparea teroristă va riposta folosind întreaga sa capacitate. În ultima perioadă, armata israeliană a efectuat mai multe operațiuni majore împotriva Hezbollah, deși nu toate au fost revendicate. Între acestea se numără exploziile pagerelor și apoi a stațiilor de emisie recepție care au provocat zeci de morți și mii de răniți.

Spre deosebire de Hamas, cu care Israel se află în confruntare directă de aproape un an, Hezbollah are capacități militare mai mari, între care un arsenal de 150 de mii de rachete. Momentan nu este clar dacă gruparea teroristă va dori să le folosească împotriva Israelului. Totuși, dacă răspunsul este afirmativ, regiunea se va afla într-un conflict devastator care va trimite unde de șoc în întreaga lume și care ar putea trage întregul Orient Mijlociu în război, se arată în analiza Sky News.

Agențiile de informații occidentale și israeliene cred că Hezbollah își ține arsenalul de rachete pe dealurile din sudul Libanului. Printre acestea se numără aproximativ 10 mii de rachete ghidate cu rază lungă de acțiune, care ar putea face pagube în întreg Israelul. În ciuda acestor resurse experții se întreabă dacă gruparea libaneză dorește sau are capacitatea de a-și utiliza întregul arsenal, având în vedere că riposta la operațiunile israeliene s-a limitat până acum la doar un număr redus de atacuri cu rachete.  

Sky News ia în calcul ca în timpul atacurilor israeliene recente, capacitatea Hezbollah de a folosi întregul arsenal să fi fost distrusă. În acest context, este amintit faptul că distrugerea pagerelor și stațiilor de emisie recepție a afectat grav gruparea teroristă. Dincolo de capacitățile tehnice, pentru folosirea acestor rachete Hezbollah are nevoie de acordul Iranului.

Gruparea libaneză este susținută și finanțată de Teheran, astfel că o mare parte din armele sale au fost luate cu bani din Iran de care depinde pentru a-și menține puterea și influența. În acest context, experții consideră că Iranul își va păstra capacitățiile de a riposta împotriva Israelului pentru momentul în care Ierusalimul va decide să lanseze un atac împotriva capacităților nucleare iraniene.

Întrebarea care se pune este dacă, având în vedere amploarea atacurilor israeliene, Iranul își va schimba viziunea și strategia în acest sens. Răspunsul a fost căutat de Sky News în declarațiile noului președinte iranian din cadrul Adunării Generale a ONU de la New York, la care este prezent. 

Acesta a spus că Israel “întinde capcane” și că dorește un război mai larg. Totuși, subliniază Sky News, tonul lui nu este beligerant ci din contră subliniază ideea că Iranul nu va cădea în astfel de capcane, precum cea prin care să permită Hezbollah să risipească arsenalul de rachete ca răspuns la provocările Israelului.

Până acum, conchide Sky News, Iranul nu a ordonat grupărilor pe care le finanțează, precum Hezbollah, să vină cu o ripostă puternică împotriva Israelului. Acest lucru este liniștitor pentru statele din regiune care nu doresc un război, dar și pentru Occident. Totuși, acest lucru nu este o certitudine, iar războiul nu este o știință exactă se subliniază în analiză. Amploarea atacului lansat împotriva Hezbollah și dezordinea pe care acesta a creat-o pot determina unele reacții neașteptate.

Analiză integrală Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday