UPDATE, ora 15:35: Armata israeliană (IDF) a efectuat un nou atac aerian țintit asupra periferiei Dahieh din sudul Beirutului, conform unui anunț pe rețeaua socială X. Surse din domeniul securității au declarat pentru Reuters că, și de această dată, a fost vizat unul din liderii Hezbollahului libanez.

Este al treilea atac din ultimele cinci zile, după cel de luni și cel de vineri, în care a murit Ibrahim Aqil, unul din comandanții grupării susținute de Iran.

Totodată, șeful Statului Major al IDF a declarat că armata va accelera operațiunile ofensive, în cursul acestei zile, argumentând că grupării Hezbollah nu trebuie să i se acorde o pauză. Situația necesită o acțiune riguroasă continuă, în toate zonele a adăugat oficialul. 

UPDATE, ora 14:15. Armata israeliană (IDF) a informat că a lovit, peste noapte, zeci de ținte ale Hezbollah din sudul Libanului și din Valea Bekka, în estul țării. Într-o postare pe rețeaua X, a scris că aviația a vizat lansatoare de rachete, clădiri folosite ca posturi de comandă și depozite de arme.

În schimb, gruparea libaneză Hezbollah a transmis că a atacat facilități militare din nordul Israelului, inclusiv o fabrică de explozibili asupra căreia a lansat rachete Fadi și un aerodrom de lângă Afula.

Într-o actualizare a bilanțului victimelor din urma bombardamentelor israeliene de luni, asupra Beirutului și sudului Libanului, ministerul libanez al Sănătății a declarat că 558 de persoane și-au pierdut viața, între ele 50 de copii și 94 de femei, iar 1.835 au fost rănite. Alte zeci de mii de persoane au fugit către nordul Libanului, conform datelor citate de Reuters.

După aproape un an de la declanșarea războiului din Gaza împotriva Hamas, la granița sa de sud, Israelul și-a îndreptat atenția către frontiera de nord cu Libanul, peste care în această perioadă au avut loc nenumărate schimburi de atacuri aeriene, cu Hezbollah, o altă grupare proxy a Iranului. În contextul escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu, peste 30 de zboruri internaționale către și dinspre Beirut au fost anulate doar astăzi.

Printre opțiunile viitoare pe care le are Israel la dispoziție, arată Reuters, se numără invadarea sudului Libanului sau extinderea atacurilor aeriene asupra periferiilor de la sudul Libanului, controlate de Hezbollah, și a infrastructurii, inclusiv poduri, autostrăzi și aeroportul din Beirut. Totuși, spre deosebire de Hamas din Fâșia Gaza, Hezbollah s-ar putea dovei un inamic mai puternic din cauza experienței militare vaste și a arsenalului de rachete. Situația din prezent creează premisele unui război mai larg în Orientul Mijlociu, după cum a arătat Sky News într-o analiză.

Știrea în forma inițială. Tensiuni în Orientul Mijlociu. Șeful diplomației UE avertizează că conflictul dintre Israel și Hezbollah “riscă să se transforme într-un război real”. Și fostul șef al CIA din timpul Administrației Obama spune că “ne îndreptăm în mod clar către un război mult mai amplu”.

Josep Borrell, șeful diplomației Uniunii Europene, a vorbit la Adunarea Generală a ONU despre situația din Orientul Mijlociu. “Această situație este extrem de periculoasă și îngrijorătoare. Pot spune că suntem aproape de un război în toată regula. Dacă nu este o situație de război, nu știu cum ați putea să o numiți altfel”, a declarat acesta.

Borrell a mai spus că, în ciuda eforturilor pentru a reduce tensiunile și de a preveni un război în regiune, se conturează tot mai mult scenariul unui conflict mai amplu în regiune – “Asistăm la mai multe bombardamente, mai multe pagube, mai multe victime”, a declarat acesta, făcând referire la atacurile din ultimele zile, și cel mai recent, soldat cu aproximativ 500 de morți și peste 1.600 de răniți.

Aceste îngrijorări sunt împărtășite și de către Leon Panetta, fost secretar american al Apărării și fost șef al CIA, care a declarat pentru CNN că este convins de faptul că “ne îndreptăm în mod clar către un război mult mai amplu”. Panetta a declarat că nu există nicio îndoială că liderii mondiali, care se reunesc la New York pentru Adunarea Generală a ONU din această săptămână, se vor concentra pe situația actuală dintre Israel și gruparea Hezbollah și despre faptul că acest război va deveni mult mai amplu.

El a adăugat că SUA trebuie să intervină rapid la nivel diplomatic pentru a bloca ceea ce el numește “un război total în Orientul Mijlociu”, deoarece acesta ar avea efecte devastatoare. Un purtător de cuvânt al Pentagonului a informat că, pe fondul situației extrem de tensionate dintre Israel și Liban, Statele Unite au decis suplimentarea trupelor din Orientul Mijlociu – “trimitem un număr mic de militari americani suplimentari pentru a spori forțele noastre care sunt deja în regiune. Din motive de securitate operațională, nu voi comenta și nu voi oferi detalii”. Statele Unite au în prezent aproximativ 40.000 de soldați în regiune.

Amintim, armata israeliană a atacat luni Hezbollah în sudul Libanului, în estul văii Bekaa și în nordul regiunii de lângă Siria, în cele mai ample lovituri ale sale. Un bombardament israelian efectuat vinerea trecută în Beirut i-a ucis pe Ibrahim Aqil, unul dintre liderii grupării Hezbollah, dar și pe alți comandanți ai grupării. În contextul evenimentelor din ultimele zile, Franța a solicitat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU.

Surse: France24, Reuters, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday