Departamentul american al Comerțului a propus o interdicție privind implementarea softurilor și componentelor fizice fabricate în China sau Rusia pe vehiculele conectate la internet și vândute în SUA. O astfel de reglementară va împiedica vânzarea mașinilor chinezești în SUA, va obliga producătorii auto prezenți în țară să înlocuiască piesele și programele de proveniență chinezească și va opri testarea mașinilor cu sisteme de conducere autonomă, arată Reuters.

Secretarul american pentru Comerț a declarat, la o conferință de presă, că “într-o situație extremă, un adversar al SUA ar putea închide sau prelua controlul asupra tuturor vehiculelor care operează în Statele Unite, provocând accidente și blocând drumurile”. În ciuda faptului că în SUA sunt aduse relativ puține vehicule din China pentru vânzare, secretarul pentru Comerț a afirmat că autoritățile acționează “înainte ca furnizorii, producătorii auto și componentele cu legături cu China sau Rusia să devină ceva obișnuit pentru sectorul auto american. Nu vom aștepta până când drumurile noastre vor fi pline de mașini, iar riscul va fi extrem de ridicat”.

Un înalt oficial al instituției a confirmat pentru CNN că măsura nu va viza mașinile și camionetele deja aflate în circulație. Interdicția privind programele ar intra în vigoare pentru cele fabricate din 2027, iar cea privind componentele pentru cele fabricate din 2030.

Administrația Biden și-a exprimat îngrijorările că, prin vehiculele cu componente chineze, date despre șoferi și infrastructura americană pot fi colectate de companiile chineze, dar și că vehiculele sunt vulnerabile la a fi manipulate. În februarie, autoritățile americane au cerut o anchetă în acest sens, amintește Reuters.

Surse: Reuters, CNN

Foto: Nurlan Tastanbekov | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday