Specialiștii de la Serviciul Copernicus pentru monitorizarea atmosferei (CAMS) au declarat că incendiile de vegetație din nordul Portugaliei au generat emisii record de emisii poluante. Incendiile izbucnite pe 14 septembrie au înregistrat cele mai mari emisii totale estimate pentru luna septembrie, din cei 22 de ani de colectare de date de către CAMS. Incendiile au generat și cantități ridicate de particule în suspensie (PM), care pot avea efecte negative asupra sănătății, în special pentru tineri, persoanele în vârstă și cele care suferă de probleme respiratorii. Acestea pot pătrunde adânc în sistemul respirator și pot ajunge în sânge. 

Specialiștii se așteaptă la “degradarea semnificativă” a calității aerului din nordul Portugaliei în zilele următoare și prognozează că poluarea cu particule fine PM2,5 o să fie mult peste nivelul normal până pe 25 septembrie. Coloanele de fum s-au deplasat deja spre Atlantic, dar vor reveni în nordul Peninsulei Iberice, prin Golful Biscaya și spre vestul Franței, în zilele următoare. 

Marți, premierul Luís Montenegro a declarat “stare de urgență” pentru zonele cele mai afectate. Acum trei zile, șapte persoane au murit și alte 50 au fost rănite în incendii. Circa 5.300 de pompieri au intervenit și, până joi seara, au reușit să localizeze majoritatea incendiilor din nordul țării.

Un studiu realizat la începutul acestui an a arătat că schimbările climatice cresc frecvența și intensitatea incendiilor de vegetație. Totodată, în 20 de ani de date colectate prin satelit, NASA a arătat că frecvența incendiilor majore aproape s-a triplat între 2003 și 2023. 

Sursă: Euronews 

Foto: NASA

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday