Mai mulți oficiali libanezi au explicat pentru Reuters, sub protecția anonimatului, că bateriile stațiilor de emisie recepție care au explodat în Liban, la începutul săptămânii, conțineau PETN (Tetranitrat de pentaeritritol), un produs chimic exploziv, extrem de greu de detectat. Acesta este deseori folosit în dispozitive explozive improvizate, dar și în domeniul civil, precum detonări controlate. PETN fusese amplasat în acumulatorul detașabil al stațiilor.

În fotografiile postate pe rețelele de socializare, care arătau rămășițele dispozitivelor, au fost observate etichete cu inscripțiile “ICOM” și “made in Japan”. Acest producător a încetat, totuși, să mai fabrice stațiile, ceea ce sugerează că cele aflate în uz în Liban erau contrafăcute, explică Reuters.

Yoshiki Enomoto, directorul general al diviziei de securitate și comerț a Icom, a declarat pentru Reuters că este posibil ca un dispozitiv mai vechi să fi fost modificat pentru a fi transformat în bombă. Enomoto a explicat că introducerea acestui compus explozibil în compartimentul principal al stațiilor de emisie recepție ar fi dificilă, deoarece componentele electronice ale acestuia sunt bine amplasate, robotic. Din acest motiv, cel mai probabil materialul exploziv a fost în acumulatorul detașabil. În acest sens, există informații că explozii au avut loc și în câteva cazuri în care bateriile erau separate de restul dispozitivului.

Sursa: Reuters

Foto: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday