Datele au fost strânse și analizate de BBC din rapoarte oficiale, din anunțurile din mass-media și din alte surse ce pot fi consultate liber. Pe baza acestora, jurnaliștii au stabilit că 13.781 dintre persoanele ucise au fost voluntari, adică aproximativ 20%, ceea ce înseamnă că decesele în rândul voluntarilor le depășesc acum pe cele ale altor categorii. Este pentru prima dată când voluntarii, adică civili care s-au alăturat forțelor armate după începutul războiului, reprezintă cel mai mare număr de oameni uciși pe câmpul de luptă de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în 2022.

Anterior, cel mai mare număr de persoane decedate în război era înregistrat în rândul foștilor deținuți, care s-au alăturat armatei în schimbul grațierilor pentru infracțiunile pentru care erau condamnați. Aceștia reprezintă acum 19% din totalul deceselor confirmate, iar soldații vizați de mobilizarea obligatorie reprezintă 13%. Din octombrie anul trecut, decesele săptămânale ale voluntarilor nu au scăzut sub 100 și, câteva săptămâni, au fost înregistrate chiar peste 310 decese ale voluntarilor.

Pe măsură ce datele au fost adunate, BBC explică faptul că le-a confirmat și cu familiile celor ce apar ca decedați pe front. Jurnaliștii britanici arată că o altă sursă pentru identificarea celor uciși au fost cimitirele, întrucât mormintele celor care au murit luptând sunt de obicei ușor de identificat, în condițiile în care ministerul rus al Apărării trimite steaguri și coroane de flori speciale familiilor acestora.

Totuși, BBC subliniază că numărul voluntarilor care au murit în Ucraina este cel mai probabil mult mai mare, întrucât nu au fost incluse nume ale celor a căror implicare nu a putut fi confirmată cert. De asemenea, există și familii care aleg să nu facă publice astfel de informații și, totodată, nu au putut fi adunate date despre identitatea celor uciși în regiunile ocupate din estul Ucrainei, Donețk și Luhansk.

Oficiali ruși citați sub protecția anonimatului de BBC au explicat că numărul mai mare al voluntarilor uciși este o consecință a faptului că aceștia sunt desfășurați în zonele cele mai dificile, precum Donbas, pentru a suplini soldații epuizați. Aceștia au descris tactica Rusiei drept “mașina de tocat carne”, întrucât aceasta presupune dislocarea unui număr mare de oameni pe front, pentru a epuiza resursele ucrainene și a expune pozițiile acestora, însă cu prețul vieții celor trimiși să efectueze astfel de operațiuni. Imaginile disponibile online arată trupe rusești atacând poziții ucrainene cu echipament minim și fără sprijin din partea artileriei sau a vehiculelor militare.

Voluntarii s-au plâns și de pregătirea pe care au primit-o. Un bărbat care a semnat un contract cu Armata Rusă în noiembrie anul trecut, de exemplu, a declarat că i s-au promis două săptămâni de antrenament la un poligon de tragere înainte de a fi trimis pe front. Acest lucru nu s-a întâmplat, însă, fiind trimis pe front fără nicio pregătire. De asemenea, calitatea echipamentelor a fost criticată de cei care s-au înrolat voluntar în armată.

BBC scrie că a încercat să facă o comparație cu situația din Ucraina, însă subliniază că  Kievul rareori comentează amploarea morților înregistrate de armată pe câmpul de luptă. În februarie, președintele Volodimir Zelenski, a declarat că 31.000 de soldați ucraineni au fost uciși, dar estimările bazate pe informațiile americane sugerează pierderi mai mari.

Ministerul rus al Apărării recunoaște că 40% dintre decesele de pe front ar putea fi evitate, dacă prim ajutorul ar fi mai eficient. Recent, rușii au intensificat apelurile pentru înrolarea voluntară, recompensată prin diverse stimulente. De exemplu, în ultimele săptămâni, au fost contactați telefonic bărbații care apar în sistem cu datorii.

BBC a strâns și informații despre viața personală a voluntarilor uciși în război. Comparând datele adunate, cei implicați în realizarea investigației au observat că majoritatea bărbaților care au ales să se înroleze voluntar în armată proveneau din orașe mici din Rusia, unde le era greu să găsească un loc de muncă stabil și bine plătit. Astfel, majoritatea par să se fi înscris din propria inițiativă, deși au existat și câteva cazuri, în Cecenia, unde oamenii au spus că au fost constrânși de către autorități.

Principalul aspect care îi determină pe oameni să se înroleze voluntar este cel legat de bani. Salariile în armată pot fi de cinci până la șapte ori mai mari decât salariile medii în părțile mai puțin bogate ale Federației Ruse. În plus, soldații primesc beneficii sociale, inclusiv îngrijirea gratuită a copiilor și scutiri fiscale. Plățile pentru persoanele care se înscriu în armată au crescut în mod repetat în multe părți ale Rusiei.

Majoritatea voluntarilor care mor pe front au vârste cuprinse între 42 și 50 de ani, dar BBC arată că a existat și un voluntar 71 de ani, dar și alți 250 cu vârsta peste 60 de ani care au murit în război.

Dincolo de rușii recrutați, un număr mic dintre voluntarii uciși provin din alte țări. BBC a identificat numele a 272 de astfel de bărbați, dintre care mulți erau din Asia Centrală – 47 din Uzbekistan, 51 din Tadjikistan și 26 din Kârgâzstan. De altfel, străinilor care locuiesc deja în Rusia fără cărți de muncă sau vize valabile și care sunt de acord să “lucreze pentru stat”, li se promite că nu vor fi deportați și li se oferă o cale simplificată pentru obținerea cetățeniei, dacă supraviețuiesc războiului. 

Investigația integrală BBC

Foto: Bumbleedee | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday