UPDATE, ora 21:15: Ministerul Sănătății a informat, într-un comunicat de presă, că minorii au forme de boală ușoare și medii, că 26 dintre ei au fost deja externați și că alții urmează să plece acasă în această seară. În total, 79 de persoane s-au prezentat la Spitalul Județean Drobeta-Turnu Severin, patru la Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova și șapte la Spitalul Municipal Băilești.

Sursa posibilă a toxiinfecției sunt preparatele alimentare furnizate în școli de către o firmă de catering. La firmă și în școli au fost demarate controale.

UPDATE, ora 17:30: Inspectorul școlar general al județului Mehedinți, Ion Alin Tomoescu, a declarat pentru Europafm.ro:Am stat de vorbă cu medicul din zonă și mi-a zis că nu este o formă gravă cu deshidratare, dar într-adevăr este o toxiinfecție alimentară, probabil de la Masa Caldă care s-a distribuit în școli. Nu au simptome grave. Au simptome, într-adevăr, vomită, dar nu este o formă gravă”.

Întrebat despre ce anume au mâncat copiii, oficialul a răspuns că “Paste cu sos. Și posibil sosul acela să fi creat probleme, dar vom vedea în urma analizelor”. Acesta a mai adăugat faptul că în toate școlile vizate este același distribuitor de mâncare prin programul Masa Caldă.

“Au fost aduși 65 de copii. Suntem pregătiți și pentru aproximativ 100 de copii, așa am fost informați că s-ar putea să se prezinte în UPU. Prezintă simptomatologie de toxiinfecție alimentară, cu vărsături. Deja ne-am organizat în cazul în care aceștia vor necesita internare. Deocamdată, sunt în UPU și în zona de tratament. Ne-am organizat extrem de repede. Facem față în momentul de față. Dacă numărul crește mai mult decât am preconizat noi pentru internare, sunt pregătiți colegii din Slatina, Craiova, să preia copii. Doar un adult a fost adus cu ambulanța, a fost redirecționat la boli infecțioase. Simtpomele sunt la început. Copiii vor avea nevoie de supraveghere, după care vom stabili dacă se agravează sau pleacă spre casă”, a declarat la Digi 24 Elena Bololoi, medic și director la Spitalul de Urgență Drobeta-Turnu Severin.

UPDATE, ora 16:25: IGSU a precizat că numărul copiilor cu simptome de toxiinfecție alimentară a crescut la 69, cărora li se adaugă doi adulți. Nu sunt detalii despre starea lor de sănătate și nici informații despre cauza intoxicației.

Autoritățile au solicitat două autospeciale de transport victime multiple de la ISU Dolj și ISU Gorj și un microbuz de la ISU Caraș-Severin. În acest moment, intervin cinci echipaje SMURD, două autospeciale de transport personal și victime multiple, șase ambulanțe SAJ și un microbuz școlar.

UPDATE, ora 15:15: IGSU transmite că 53 de minori, cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani, și un adult necesită asistență medicală. În cele patru localități intervin patru echipaje SMURD și două autospeciale de transport victime multiple.

Știrea în formă inițială. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat că la nivelul județului Mehedinți a fost activat Planul Roșu de urgență. Printr-un apel la 112, a fost semnalat faptul că mai mulți copii din localitățile Almăjel, Oprișor, Salcia și Ștircovița acuză stări de rău și au simptome de toxiinfecție alimentară.

IGSU arată că în localitățile respective intervin mai multe echipaje de prim ajutor, iar numărul minorilor afectați este de 47. Inspectoratul nu are, momentan, informații despre sursa alimentelor consumate de minori.

Foto: Daniel Caluian | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday