Experții de la Microsoft au descoperit că un grup de propagandiști ruși, afiliat Kremlinului, a angajat o actriță, care a declarat că a fost victima unui accident rutier cu mașina Kamalei Harris, cu scopul de a răspândi dezinformare înainte de alegerile prezidențiale din SUA. Actrița, o anume Alicia Brown, susține că accidentul ar fi avut loc în anul 2011, iar Kamala Harris ar fi fugit de la locul faptei.

Videoclipul a generat 2,7 milioane de vizualizări și înfățișează o persoană care spune că în 2011, când avea 13 ani, a rămas paralizată după ce a fost lovită de mașina Kamalei Harris. 

Grupul din spatele filmulețului se numește Storm-1516 și este afiliat Kremlinului. Propagandiștii au creat site-ul de știri fals KBSF-TV, cu sediul în San Francisco, unde au postat interviul. Inițial, Storm-1516 voiau să facă un videoclip despre Joe Biden, însă după ce acesta s-a retras din cursa pentru prezidențiale, vicepreședintele Kamala Harris a devenit noua țintă. “La sfârșitul lunii august, grupul Storm-1516 a început să producă conținut care îi implica pe vicepreședintele Harris și pe guvernatorul Tim Walz, în teorii ale conspirației false și aberante”, explică Microsoft.

Propagandiștii de la Storm-1516 sunt cunoscuți pentru producerea de videoclipuri înșelătoare cu actori plătiți, care se dau drept victime sau jurnaliști și răspândesc informații false. Microsoft a declarat că descoperirea este un semn că Rusia își intensifică eforturile de influențare externă înainte de alegerile prezidențiale americane de pe 5 noiembrie. Un purtător de cuvânt al ambasadei Rusiei la Washington a refuzat să comenteze dezvăluirile Microsoft.

De asemenea, cercetătorii companiei au observat că și China a făcut eforturi în acest sens. Un grup de propagandiști chinezi, numit Storm-1852, a răspândit pe rețelele sociale materiale cu critici la adresa lui Harris și Biden.

Surse: Microsoft, The Guardian, Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday