UPDATE, ora 22:10: Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat, a declarat că SUA nu au avut niciun fel de implicare în exploziile din Liban și Siria: “Nu am avut informații în avans și, în acest moment, adunăm date. Îndemnăm Iranul să nu profite de niciun incident pentru a încerca să crească tensiunile din regiune”. Miller a reiterat că conflictul dintre Israel și Hezbollah trebuie încheiat pe cale diplomatică.

Ministerul libanez al Sănătății a informat că numărul persoanelor decedate a crescut la nouă. Totodată, miercuri vor fi închise toate școlile și universitățile din țară. De asemenea, ONG-ul Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a transmis că 14 persoane au fost rănite la Damasc. Naționalitatea acestora nu a fost încă stabilită.

În paralel, un purtător de cuvânt al armatei israeliene (IDF) a precizat că, pentru moment, nu este necesar să emită recomandări sau avertismente pentru populația civilă.

UPDATE, ora 21:10: Presa iraniană de stat a raportat că ambasadorul iranian în Liban, Mojtaba Amani, a suferit răni ușoare, în urma unei explozii. Doi angajați ai misiunii diplomatice au fost și ei răniți.

UPDATE, ora 20:25: Prim-ministrul Libanului, Najib Mikati, a acuzat Israelul pentru exploziile înregistrate pe parcursul zilei și a denunțat “o agresiune criminală israeliană, care constituie o încălcare gravă a suveranității noastre și o crimă după toate standardele”.

Aceeași acuzație a fost adusă și de ministrul Informației, care a completat că a cerut ONU să tragă la răspundere vinovatul. Niciunul din cei doi oficiali nu au adus dovezi în acest sens, iar partea israeliană a transmis că nu va comenta incidentele, potrivit informărilor oficiale citate de BBC.

UPDATE, ora 19:00: Numărul dispozitivelor care au explodat depășește cu mult estimările inițiale, deoarece, potrivit ministrului libanez al Sănătății, aproximativ 2.800 de persoane au fost rănite. Au fost confirmate și opt decese, printre care se află și un copil.

Exploziile s-au produs în jurul orei locale 15:30 și au afectat membri de diferite statute ai Hezbollah. Potrivit grupării, un “număr mare” de oameni au fost răniți. Hezbollah a mai transmis că aparatul său de securitate a lansat o investigație asupra incidentului, fără a da detalii suplimentare și fără a indica vreun vinovat.

Știrea în formă inițială: Pagerele a zeci de membri Hezbollah au explodat concomitent, în ceea ce pare a fi o breșă semnificativă de securitate. Numeroși răniți, la Beirut, Muntele Liban și Dahieh.

Membrii grupării au fost răniți în momentul în care pagerele pe care le foloseau pentru a comunica între ei au explodat. Imaginile de pe camerele de supraveghere arată că una dintre explozii a avut loc într-un magazin, unde unul dintre dispozitive era plasat lângă casa de marcat. O altă explozie s-a produs într-o piață.

Explozii au fost raportate atât în Capitala Beirut, cât și în alte regiuni din sudul țării, iar, potrivit unor declarații făcute de localnici, s-au auzit explozii și la 30 de minute după primele detonări.

Momentan nu este clar câți membri ai grupării libaneze au fost răniți. Agențiile internaționale de presă relatează că este vorba de zeci sau sute de persoane. Un oficial al Hezbollah a numit acest incidentcea mai mare breșă de securitate, în aproape un an de la începutul războiului dintre Israelul și Hamas.

Ministerul Sănătății a cerut tuturor lucrătorilor din domeniul sanitar să se îndrepte spre spitale pentru a face față numărului mare de răniți. Acesta a transmis o atenționare pentru a nu folosi pagere.

Până în prezent, Israelul nu a comentat incidentul.

Surse: Reuters, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday