Analiza Financial Times pornește de la un studiu al Universității din Exeter care conchide că energia solară ajunge treptat să domine piețele globale de electricitate. Acest lucru are implicații politice globale, în condițiile în care economia mondială a fost trasată, în ultimii 150 de ani în jurul resurselor naturale.
“Timp de secole, zumzetul ritmic al turbinelor, alimentate mai întâi cu cărbune, apoi cu petrol și gaz, a fost ritmul inimii progresului industrial. Dar proliferarea lor este mai puțin povestea piețelor libere decât a puterii și a manipulării. Încă din anii 1870, petrolistul John D. Rockefeller (Standard Oil) a înțeles implicațiile manipulării ofertei și a prețului petrolului. Un secol mai târziu, embargoul petrolier al OPEC (1973) a aruncat SUA în recesiune și îi simțim și astăzi replicile. Dependența Europei de gazul natural rusesc a servit la întărirea argumentului că un autocrat poate sufoca circulația sânguină a economiilor moderne”.
Dar, într-o singură generație, între 1990 și 2023, costul panourilor solare a scăzut cu 99%, prețul turbinelor eoliene a scăzut cu 61%, iar cel al bateriilor cu 97%. “În Germania, panourile solare sunt acum mai ieftine decât gardurile din lemn, iar proprietarii de case chiar își pun astfel de garduri, care le protejează intimitatea în timp ce le alimentează și electrocasnicele”.
În schimb, cotațiile țițeiului, cărbunelui și gazelor naturale au crescut în termeni reali în ultimul secol, ceea ce face inevitabilă înlocuirea lor cu alte surse de energie.
“Brokerii tradiționali de energie – țări dotate cu rezerve mari de combustibili fosili – își vor vedea scăderea influenței globale. Resursele regenerabile sunt distribuite mai echitabil și mai generos. Potrivit Institutului Rocky Mountain, fiecare țară din lume, cu excepția Japoniei și a câtorva națiuni din estul și centrul Europei, au resurse regenerabile capabile să-și satisfacă de 10 ori nevoile actuale de energie, iar emisfera sudică este cea mai bogată regiune în acest tip de resurse (ca potențial eolian și solar)”.
Analiza FT mai arată că, raportate la durata lor de viață, tehnologiile energetice noi au costuri mult mai mici decât cele pe combustibili fosili – “odată cumpărate, un panou solar sau o baterie își fac treaba fără a mai avea nevoie să fie alimentate cu petrol și gaze scumpe”, chiar dacă investiția inițială poate fi mai mare decât sistemele echivalente neregenerabile.
Dar aici intervine industria financiară (băncile, creditul), iar factorii de decizie ar trebui să faciliteze participarea gospodăriilor și a întreprinderilor la un sistem electric distribuit corespunzător, mai arată FT, care dă exemplul SUA, unde autoritățile de reglementare, în care lucrează oameni care adesea provin din industria combustibililor fosili, nu fac deloc ușoară intrarea jucătorilor mai mici, care i-ar putea concura pe operatorii tradiționali.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.