“Comercializarea produselor agricole jefuite de la ucraineni ajută Rusia să-și mențină aliații și chiar să-i finanțeze, chiar dacă aceasta se confruntă cu o presiune economică crescândă, oferind Kremlinului un fel de vehicul de finanțare în afara bugetului oficial”, arată Wall Street Journal, într-o amplă investigație care anlizează inclusiv modul în care rușii reușesc să păcălească sancțiunile occidentale, ce interzic comercializarea cerealelor furate de la ucrainenii din teritoriile ocupate.

Comerțul agricol ilicit al Rusiei începe din fermele ucrainene. Armata Rusă fie îi obligă pe țăranii ucraineni din Herson, Zaporijia sau Donbas să-și vândă recoltele la prețuri foarte mici, fie le fură pur și simplu, uneori sub amenințarea armei.

Bohdan Katereniak, managerul unui siloz din Herson, a povestit cum, în august 2022, bărbați cu cagule și înarmați cu mitraliere au venit și i-au spus că au “ordin de preluare”. Unul dintre ei, care vorbea cu accent cecen, i-a arătat o legitimație FSB (serviciul de securitate al Rusiei). Câteva zile mai târziu, au luat toate cerealele, mai povestește fermierul ucrainean: “Sunt bandiți, pur și simplu”, a spus el. Ulterior, omul a trecut Niprul, în teritoriul controlat de Armata Ucraineană.

De la astfel de ferme, produsele agricole sunt expediate cu camionul și pe calea ferată către porturile de la Marea Neagră, unele, precum Mariupol, sau Sevastopol, chiar pe teritoriul ucrainean ocupat. Teoretic, Turcia interzice trecerea prin strâmtori a cerealelor furate din Ucraina, dar, potrivit experților ucraineni, rușii au învățat cum să schimbe actele de proveniență, iar numai prin aceste porturi ocupate au plecat 4 milioane de tone de cereale într-un singur an, generând venituri de circa 800 de milioane de dolari.

“Mult mai mult din cerealele ucrainene a fost exportat de ruși pe uscat sau pe nave mici, potrivit organizației nonprofit ucrainene Texty, care estimează că valoarea totală a cerealelor luate de Rusia în teritoriile ocupate ar putea ajunge la 6,4 miliarde de dolari”, mai arată WSJ.

În același timp, Moscova bombardează navele cu cereale ale Ucrainei, așa cum s-a întâmplat miercurea trecută, când un vapor cu grâu, ce plecase de la Odesa, a fost lovit, lângă Insula Șerpilor, de o rachetă rusească.

Ucraina exercită presiuni diplomatice asupra țărilor importatoare, cu oarecare succes – în ultimii doi ani, Egiptul, Israelul și Libanul au anulat comenzile către Rusia, după ce diplomații ucraineni le-au spus că anume încărcături au plecat din părțile ocupate de ruși din Ucraina. Dar Iranul și Siria au declarat că nu vor respecta sancțiunile și cumpără cereale la prețuri cu 35% mai mici decât cele din piață. În același timp, Iranul a început să furnizeze rachete balistice Kremlinului, iar WSJ a aflat că între cele două țări are loc un fel de troc – rachete contra cereale. “Yemenul este o nouă piață pentru exporturile din Crimeea. În iunie, o navă rusă a livrat cereale la al-Salif, un port deținut de rebelii houthi, susținuți de Iran, potrivit înregistrărilor maritime și ale companiilor”.

Ancheta integrală pe WSJ

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday