Țările din Europa Centrală și de Est au fost afectate în acest weekend de ploi abundente, prognozate să dureze până luni seara. Bilanțul indică zece decese, dintre care șapte în România, iar restul în Polonia și Austria (un pompier). În Cehia, sunt patru persoane date dispărute.

De altfel, specialiștii spun că acestea sunt cele mai grave inundații din ultimele trei decenii, Cehia fiind cea mai afectată, alături de Polonia. Meteorologii cehi spun că, în doar trei zile, precipitațiile au atins echivalentul dintr-un interval de 3 – 4 luni. Sute de mii de locuințe au fost avariate în timpul weekendului în toate țările vizate de furtună, iar numeroase poduri au fost luate de ape. Cel puțin 250.000 de gospodării, majoritatea din Cehia, au fost afectate de pene de curent.

Meteorologii explică faptul că Furtuna Boris, așa cum a fost denumită, care traversează Europa Centrală și de Est, a fost provocată de faptul că aerul rece din nord s-a amestecat cu umezeala adusă de apele neobișnuit de calde din Marea Mediterană și Marea Neagră, “iar o zonă cu presiune scăzută s-a format în mijlocul unei zone cu presiune ridicată”, sub influența vântului puternic. Specialiștii au avertizat încă din 2021 că astfel de evenimente se vor intensifica în următorii ani din cauza încălzirii globale.

Hidrologii din România au prelungit avertizările de inundații. Codul Roșu este valabil până marți la ora 12 pe râurile din bazinele hidrografice Bârlad și Prut, fiind vizate județele Iași, Vaslui, Galați.

Codul Portocaliu este valabil până marți la ora 18, pe râurile din bazinele Bărlad, Siret, Prut, Jijia.

Surse: Reuters, BBC, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday