În urma întâlnirii de vineri de la Washington la care au participat premierul Marii Britanii, Keir Starmer, și președintele american, Joe Biden, cei doi au ridicat temeri că Rusia a împărtășit secrete despre tehnologia nucleară cu Iranul, în schimbul armelor furnizate de Teheran. Cei doi lideri au transmis că își întăresc cooperarea militară, într-un moment în care Iranul este pe cale să obțină suficient uraniu îmbogățit pentru a-și îndeplini obiectivul de a construi o bombe nucleare.

Surse britanice citate de The Guardian au indicat că SUA și UK s-au declarat îngrijorate de alianța dintre Rusia și Iran, despre care cred că implică inclusiv schimbul de tehnologie nucleară. Anterior, Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, a emis un avertisment similar, în cadrul unei întâlniri la Londra cu omologul său britanic, David Lammy: “La rândul său, Rusia împărtășește tehnologia la care aspiră Iranul, inclusiv în ceea ce privește problemele nucleare, precum și unele informații spațiale” și a acuzat cele două țări că se implică în activități destabilizatoare care “răspândesc insecuritate” în întreaga lume.

Săptămâna trecută, Blinken a declarat de la Londra că serviciile de informații americane au ajuns la concluzia că primul lot de rachete balistice iraniene Fath-360, cu o rază de acțiune de până la 120 km, a fost livrat Rusiei. Capabile să lovească orașele ucrainene deja bombardate, rachetele au determinat o reevaluare dramatică a gândirii occidentale, precum și noi sancțiuni economice.

Ulterior, Starmer a zburat la Washington, pentru a participa la un summit special de politică externă cu Joe Biden. Liderii și asistenții lor au discutat despre războiul din Ucraina, criza din Orientul Mijlociu, Iran și competiția emergentă cu China.

Înainte de întâlnire, sursele au indicat că cele două țări au convenit să permită Ucrainei să folosească rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte din Rusia. Marea Britanie are nevoie de permisiunea Casei Albe pentru a permite Ucrainei să folosească rachetele în Rusia, deoarece acestea au componente americane. Miniștrii de Externe din SUA și UK au transmis de la la Kiev că decizia de a autoriza Ucraina să folosească rachete cu rază lungă de acțiune în Rusia se amână “pentru săptămânile următoare”.

Kremlinul a amenințat că aprobarea utilizării armelor cu rază lungă de către Kiev asupra teritoriului său nu se poate face fără implicarea directă în război a NATO.

Rusia și Iranul, deși nu sunt aliați din punct de vedere istoric, au devenit din ce în ce mai uniți în opoziția lor față de vest, împreună cu China și Coreea de Nord, reflectând o revenire la o eră a concurenței statale care amintește de războiul rece. La scurt timp după ce Vladimir Putin a lansat invazia asupra Ucrainei, Teheranul a început să furnizeze Moscovei drone.

Marea Britanie, Franța și Germania au avertizat împreună săptămâna trecută că stocul de uraniu îmbogățit al Iranului “a continuat să crească semnificativ, fără nicio justificare civilă credibilă” și că țara a acumulat “cantități semnificative“, care ar putea fi folosite pentru fabricarea a cel puțin patru bombe nucleare.

Încă nu este clar nivelul de cunoștințe tehnice ale Teheranul în privința creări unei bombe nucleare sau cât de repede ar putea face acest lucru. Împărtășirea informațiilor de către specialiștii ruși cu experiență ar ajuta totuși la accelerarea procesului de fabricație, deși Iranul neagă de ani buni că încearcă să fabrice o astfel de armă.

Iranul a încheiat un acord în 2015 prin care s-a angajat că nu va produce arme nucleare, în schimbul renunțării la sancțiunile impuse de SUA și de alte națiuni occidentale. În 2018, Donald Trump, pe atunci președinte, a renunțat la acest acord. Teheranul a răspuns prin încălcarea limitelor convenite privind cantitatea de uraniu îmbogățit pe care o putea deține.

Zvonuri că Iranul este aproape de a fabrica o armă nucleară circulă de luni de zile, contribuind la tensiunile din Orientul Mijlociu, amplificate deja de războiul din Gaza. Iranul și Hezbollah libanez sunt susținători ai Hamas, iar dezvoltarea nucleară a Teheranului este privită ca o amenințare directă de către Israel.

În aprilie anul acesta, Iranul a lansat un atac asupra Israelului după modelul pe care Rusia îl folosește în Ucraina, cu valuri de rachete și drone. Atacul a fost respins cu ajutorul SUA și al Mari Britanii.

Sursă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday