În Germania, serviciul meteorologic național a avertizat cu privire la precipitații abundente în cea mai mare parte a țării, inclusiv în Alpi. Au fost emise avertismente de inundații pentru bazinele mai multor fluvii și râuri, ale căror debite au început să crească.
În Cehia, peste 180 de pacienți de la Spitalul Brothers of Mercy din Brno, al doilea cel mai mare oraș din țară ca mărime, au fost evacuați și transportați către alte unități, din cauza apelor care au ajuns în subsolul spitalului, unde se află unitățile de alimentare cu energie electrică. Autoritățile au ridicat bariere metalice sau ziduri de protecție din saci de nisip. Peste 60 de mii de oameni au rămas fără electricitate. Premierul ceh a transmis că “Praga se pregătește pentru cel mai rău scenariu”.
În sud-vestul Poloniei, precipitațiile au înregistrat cantități record, mai mari chiar decât cele din timpul așa-numitei “inundații a mileniului” din 1997. Nivelurile de alertă au fost depășite la 47 de stații de măsurare a apei din întreaga țară. Autoritățile au îndemnat locuitorii să își facă provizii de alimente și să se pregătească pentru pene de curent.
Austria a raportat deja creșterea nivelului apelor în părțile de nord-est. Țara a înregistrat în această vară temperaturi record, care au dus la topirea zăpezii din zonele montane. Centrul meteorologic a transmis că în septembrie vor fi precipitații abundente.
Cercetătorii atribuie fenomenele extreme care se desfășoară în acest weekend în Europa pe seama emisiilor de combustibili fosili și avertizează că regiunea ar putea înregistra “inundațiile secolului”. “O atmosferă mai caldă, din cauza emisiilor de combustibili fosili, poate reține mai multă umiditate, provocând ploi torențiale. Datele stațiilor meteorologice indică, de asemenea, că rafalele de precipitații din septembrie au devenit mai abundente în Germania, Polonia, Austria, Cehia, Ungaria și Slovacia, începând din 1950”, a declarat un cercetător de la Institutul Grantham. Acesta a mai avertizat că, până când combustibilii fosili nu vor fi înlocuiți cu surse de energie mai curate, regenerabile, astfel de fenomene vor continua să se intensifice.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.