Ministerul rus de Externe a retras acreditările a șase diplomați britanici pe care-i acuză de spionaj, anunță Serviciul Federal de Securitate (FSB). Serviciul pretinde că un departament al Ministerului britanic de Externe, responsabil pentru Europa de Est și Asia Centrală, “coordonează un efort de escaladare a situației politice și militare, cu misiunea de a asigura înfrângerea strategică a Rusiei în războiul împotriva Ucrainei”.

Retragerea acreditărilor poate fi interpretată ca un semnal al Kremlinului pentru țările occidentale, într-un moment tensionat. De mai multe luni, Armata Ucraineană a cerut permisiunea să atace ținte de pe teritoriul Rusiei cu rachete cu rază lungă de acțiune, care în teorie ar putea lovi și Moscova.

Secretarul american de stat și ministrul britanic de Externe au fost, miercuri la Kiev, dar nu au anunțat ridicarea restricțiilor privind armele. Antony Blinken a declarat că va relua discuția când se va întoarce în SUA, cu oficialii de la Casa Albă. În context, vineri are loc o întâlnire la Washington între președintele american Joe Biden și prim-ministrul britanic Keir Starmer.

Într-o încercare de a-i descuraja pe aliații occidentali ai Ucrainei, președintele rus Vladimir Putin a transmis, joi, că autorizarea Ucrainei să folosească arme cu rază lungă de acțiune pentru a ataca ținte din Rusia atrage, de fapt, țările NATO în război. Putin a explicat că ucrainenii nu ar putea să opereze rachetele în cauză fără ca experții NATO să le programeze țintele și fără ca proiectilele să se ghideze după semnalul sateliților Alianței. Mai departe, Putin a amenințat că, dacă se va ajunge la această situație, Rusia va fi forțată să ia măsuri adecvate, fără a detalia exact la ce se referă. 

Reuters amintește că, în avertismente lansate anterior, Putin nu a exclus ca Rusia să ofere armament aliaților, care să atace ținte din țările occidentale. De asemenea, țara se află în proces de revizuire a doctrinei nucleare, care reglementează situațiile în care armata recurge la armamentul nuclear. 

Surse alternative: BBC, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday