Evenimentul seismic a fost detectat de senzorii de cutremur din întreaga lume, începând de pe 16 septembrie 2023, dar a fost atât de ciudat – ca o vibrație prelungă, de mică intensitate, încât cercetătorii nu au putut emite imediat o explicație pentru aceasta.
Acum, un studiu, publicat în revista Science și realizat de 68 de cercetători din 15 țări, arată că 25 de milioane de metri cubi de rocă și gheață s-au rupt de pe un munte înalt de 1.200 de metri și s-au prăbușit în fiordul Dickson din Groenlanda, după care s-au rostogolit circa 2.200 de metri, producând o rezonanță în scoarța terestră și, în final, un mega-tsunami cu valuri de până la 200 de metri înălțime în interiorul fiordului, ceea ce a prelungit vibrația pe o perioadă de nouă zile.
Oamenilor de știință le-a luat un an să elucideze nu numai cauza tremurului, dar și faptul că prăbușirea muntelui a fost cauzată de topirea ghețarului aflat parțial sub acesta, făcând astfel și o corelație cu încălzirea globală, care dovedește un nou tip de impact, până acum neanticipat, asupra Pământului.
Regiunile arctice sunt primele afectate de încălzirea globală și evenimente similare, deși mai mici, din punct de vedere seismic, au fost observate în vestul Groenlandei, Alaska, Canada, Norvegia și Chile.
Dr. Kristian Svennevig de la Institutul Geologic al Danemarcei și Groenlandei, conducătorul studiului, a declarat: “Când am pornit în această aventură științifică, toată lumea era nedumerită și nimeni nu avea nici cea mai mică idee despre ce a cauzat semnalul înregistrat de seismografe. Era mult mai lung și mai simplu decât semnalele de cutremur, care durează de obicei minute sau ore. Este prima alunecare de teren gigantică, urmat de tsunami, pe care le-am înregistrat în estul Groenlandei. Valurile au distrus un sit inuit, vechi de cel puțin 200 de ani, ceea ce indică că nimic de genul acesta nu s-a produs în cel puțin două secole”.
A fost distrusă, de asemenea, și o stație de cercetare, aflată pe insula Ella, la 70 km de alunecarea de teren, dar nimeni nu se afla acolo și nu au fost înregistrate victime.
Fiordul se află pe o rută folosită în mod frecvent de navele de croazieră turistice.
Surse: Science, The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.