Prim-ministrul Keir Starmer și ministrul Energiei, Ed Miliband, au decis să nu mai acorde noi licențe pentru companiile care exploatează petrol și gaze naturale în largul coastei scoțiene. În schimb, impozitele pentru aceste companii vor fi majorate, iar fondurile obținute astfel vor fi folosite pentru a investi în ferme solare și turbine eoliene. 

Ministrul Energiei a recunoscut că Marea Britanie va fi în continuare dependentă de petrol și gaze în “următoarele decenii”. Conform datelor oficiale, în acest moment există patru miliarde de barili de petrol sub Marea Nordului. Laburiștii, însă vizează implementare unor schimbări, dorind să înlocuiască dependența de rezervele de combustibili fosili cu energie venită din surse curate. 

În acest context, ministrul Energiei a aprobat construirea a patru ferme solare de mari dimensiuni, începând din luna iulie. De asemenea, premierul Starmer a promis că Marea Britanie va fi în fruntea cursei pentru tehnologii verzi și că va investi într-o companie din domeniu, Great British Energy. 

Planurile laburiștilor au stârnit, însă, reacții negative din partea companiilor din sectorul combustibililor fosili și al opoziției, care susțin că vor fi distruse numeroase locuri de muncă, iar Marea Britanie va deveni dependentă de importuri. Cel mai mult, această măsură este contestată de Partidul Național Scoțian de centru-stânga, care este la guvernare în Parlamentul regional.

De altfel, partidul a încercat să facă din poziția laburiștilor față de exploatarea combustibililor fosili o problemă centrală în alegerile din iulie. În acest context, a promis că va milita pentru lucrătorii petrolieri din Marea Nordului. Această abordare nu a reușit, însă să asigure o victorie pentru partidul scoțian. 

De altfel, strategia a produs dispute și între susținătorii Partidului Laburist. Sharon Graham, unul dintre cei mai importanți contribuabili ai partidului, a cerut suspendarea deciziei de a bloca acordarea licențelor de foraj până când va veni “cu un plan viabil pentru înlocuirea locurilor de muncă din Marea Nordului.”

Poziția laburiștilor vine și în urma unei hotărâri a Curții Supreme care a stabilit că oficialii trebuie să ia în considerare impactul pe termen lung asupra climei înainte de a semna licențele de petrol și gaze. În acest context, săptămâna trecută, miniștrii au anunțat că nu vor mai lua în considerare contestațiile depuse pentru a obține aprobarea pentru dezvoltarea Rosebank, cel mai mare câmp petrolifer neexploatat din Marea Nordului. Deși acest lucru nu înseamnă că licența pentru Rosebank a fost anulată, ea reprezintă o victorie pentru susținătorii combaterii schimbărilor climatice. 

Guvernul a declarat că va publica noi recomandări privind protecția mediului pentru companiile din domeniul exploatării de petrol și gaze naturale. 

Sursă: Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday