În 2023, întinderea de gheață marină din Antarctica s-a redus timp de șase luni consecutive, iar în perioada iernii suprafața a fost cu 1,6 milioane de kilometri pătrați sub media multianuală, sau echivalentul a întreg teritoriului Marii Britanii, Franței, Germaniei și Spaniei la un loc.

Cercetătorii de la Australian Antarctic Program Partnership au arătat că sâmbătă, 7 septembrie, suprafața de gheață era de 17 milioane de kilometri pătrați, sub nivelul de 17,1 milioane înregistrat în aceeași zi din 2023 și sub media de 18,4 milioane pentru ziua respectivă. Deși observațiile pentru acest sezon nu s-au încheiat, datele colectate până acum sugerează că întinderea de gheață se apropie de un minim istoric.

Dr. Will Hobbs, cercetător la Universitatea din Tasmania, a pus pe seama atmosferei nivelul neregulat al suprafeței de gheață, de la o lună la alta și de la un an la altul: “Temperaturile mai ridicate din Oceanul de Sud au cu adevărat un impact asupra gheții marine. Știm că ultimii doi ani au fost cei mai calzi înregistrați vreodată pe Pământ, cu temperaturi medii de peste 1,5 grade Celsius peste cele dinainte de Revoluția Industrială. Această încălzire se reflectă în oceanele din jurul Antarcticii”.

Dr. Phil Reid, de la biroul australian de meteorologie, a atras atenția că cercetătorii abia acum încep să înțeleagă impactul scăderii întinderii de gheață asupra vremii și climei. O serie de studii recente, citate de The Guardian, au sugerat că fenomenul contribuie la creșterea frecvenței ploilor de vară și a zilelor secetoase în timpul sezonului rece din Australia.

Sursă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday