Atât bloggerii militari ruși (dar și agenția oficială Tass) cât și sursele ucrainene (Deep State) semnalează pentru prima dată “operațiuni ofensive active” ale Armatei Ruse în Kursk. Până acum, în mai bine de o lună de la invazia ucraineană, aceasta nu a făcut decât să se apere și să construiască fortificații pentru a opri înaintarea ucraineană, dar acum pare a fi desfășurat unități blindate cu care atacă de-a lungul râului Seim.

Ucrainenii au distrus deja podurile de pe acest râu și au atacat sistematic toate trecerile de pontoane desfășurate de ruși, dar aceștia par a fi găsit totuși o soluție. În același timp, aviația rusă lansează în mod sistematic bombe cu planare asupra localităților ruse ocupate de ucraineni.

Comandamentul ucrainean raportează, miercuri dimineață, un număr mare de confruntări (ieri) în regiunea Kursk, care pare a fi acum centrul de greutate al războiului ruso-ucrainean.

Încă nu este clar dacă este vorba de o contraofensivă de amploare, nici dacă planul Armatei Ucrainene este să reziste pe teritoriul Federației Ruse, deși obiectivul acesteia de a determina Rusia să mute o parte a efectivelor din Donbas pare a da, în sfârșit, rezultate.

După atacarea teritoriului Federației Ruse și avansul rapid al Ucrainei în Kursk, la începutul lunii august, Vladimir Putin a fost pus într-o situație destul de jenantă, fiind pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial când o armată străină invadează Rusia. Deși ucrainenii au cucerit peste o mie de km pătrați, liderul rus a părut că rezistă totuși presiunilor domestice de a contracara ofensiva ucraineană prin relocarea trupelor.

Armata Rusă a continuat așadar să atace în Donbas, spre Pokrovsk și Vuhledar, dar, în urmă cu câteva zile, generalul Sîrski, comandantul Armatei Ucrainene a spus că “de o săptămână rușii nu au mai înaintat niciun metru”. Contraofensiva rusă pare a fi coincis și cu atacul masiv cu drone al ucrainenilor asupra a nouă regiuni din Rusia, fiind lansate circa 20 de drone inclusiv asupra Moscovei.

Surse: PravdaUA, ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday