Fostul președinte, Donald Trump, și actuala vicepreședintă a SUA, Kamala Harris, au dezbătut, timp de aproape două ore, la ABC News, pe teme de politică internă, economie și politică externă, într-o întâlnire considerată crucială, în condițiile în care cei doi sunt la egalitate în sondaje, iar statele cheie sunt împărțite, Pennsylvania, locul în care s-a și ținut dezbaterea (Philadelphia), fiind probabil cel mai important dintre toate.
Ambii candidați s-au pregătit intens pentru dezbatere, Trump încercând să facă din imigrație un subiect cu care poate adresa aproape oricare dintre temele puse în dezbatere, iar Harris atacând nu numai deciziile luate ca președinte de Trump, dar și declarațiile făcute de acesta în timpul actualei campanii.
Principalele teme de dezbatere și răspunsurile candidaților la președinția SUA:
- Ucraina. Donald Trump a susținut că invazia Rusiei din 2022 a venit după retragerea haotică din Afganistan (din vara anului 2021) și că Putin n-ar fi atacat Ucraina dacă el ar fi fost președinte. Harris a contracarat spunându-i că toți autocrații și dictatorii lumii și-l doresc ca președinte al SUA, pentru că “este slab” și pentru că “Putin ar fi la Kiev acum dacă ai fi fost președinte” și “te-ar mânca la prânz”. Întrebat dacă vrea ca Ucraina să câștige războiul, Trump a răspuns: “Vreau ca războiul să se termine”, ceea ce este un lucru foarte diferit. Harris a insistat pe ajutarea Ucrainei și pe faptul că NATO este singura garanție că Rusia nu-și va continua expansiunea în Europa, dar observatorii politici cred că răspunsul evaziv al lui Trump ar putea fi preferat de numeroși americani, obosiți de războiul care durează deja de doi ani și jumătate.
- Politică externă. Donald Trump l-a dat exemplu pe Viktor Orban, prim-ministru ungar, ca fiind unul dintre susținătorii săi, dar Harris a spus că liderii țărilor occidentale, la fel ca și militarii americani, sunt dezgustați de Trump și de posibila sa întoarcere la Casa Albă. Trump a insistat că Biden și Harris ar fi permis Rusiei să construiască conducta Nord Stream 2. În realitate, SUA au presat Germania să oprească proiectul dacă Rusia invadează Ucraina, lucru care s-a și întâmplat, acesta fiind blocat din toamna anului 2021 de autoritățile germane.
- Economia. Bine pregătită cu o strategie pentru dezbatere, Kamala Harris a părut să anticipeze ceea ce urma Trump să spună, atacând (și demontând în avans) faptul că acesta nu a făcut decât să reducă taxele pentru cei mai bogați dintre americani (în realitate, le-a redus pentru corporații), iar apoi a insistat pe planul democraților de a susține micile afaceri, dar și de a acorda subvenții pentru familiile care doresc să își cumpere o locuință. “Să vorbim despre viitor. Eu am un plan. Să ne comparăm planurile!”, i-a spus Harris. Trump a dat vina pe Administrația Biden pentru inflația de după pandemie, dar tot el a spus, la un moment dat, că Joe Biden ar urî-o (în secret) pe Kamala Harris. Comentatorii americani remarcă faptul că aceasta ar putea fi o greșeală strategică din partea lui Trump, tocmai pentru că echipa Harris încearcă să o distanțeze pe aceasta de percepția publicului american vis-a-vis de performanțele economice ale lui Joe Biden.
Este posibil totuși ca imigrația și interzicerea avorturilor să fi fost temele care vor influența cel mai mult decizia de vot a publicului american, Harris insistând pe răul făcut de judecătorii numiți de Trump la Curtea Supremă, care au eliminat protecția federală a dreptului la avort, în timp ce Trump a susținut (în mod fals) că democrații ar dori legiferarea dreptului la avort inclusiv în luna a noua de sarcină sau după ce copilul s-a născut. Moderatorii au intervenit însă imediat și au precizat că niciunde în SUA nu există acest drept.
Despre imigrație, Trump a insistat că America are nevoie de ziduri, iar Harris a arătat că el și republicanii au blocat, la începutul acestui an, legislația care ar fi permis o mai bună protecție a frontierei.
Comentatorii NY Times (cel mai citit cotidian american) au observat imediat după dezbatere că “Harris a reușit să facă ceva ce Biden nu a reușit – să pună presiune pe Trump într-un mod care i-a dezvăluit mulțimea de minciuni și fantezii ciudate. (…) Dezbaterea a fost un succes absolut pentru Harris, nu doar pentru că a fost capabilă să se definească pe ea însăși și planurile ei, ci și pentru că a fost capabilă să apese câteva butoane și să-l lase pe Trump să-și arate singur adevărata față”.
Imediat după dezbatere, cântăreața Taylor Swift, considerată cea mai influentă vedetă americană a momentului, care nu și-a anunțat până acum susținerea pentru niciunul dintre candidați (nici chiar la alegerile din 2020) a postat un mesaj pe Instagram în care arată că o va vota pe Kamala Harris. Deși este posibil ca momentul să fi fost pregătit anterior, această susținere poate înclina decisiv balanța în lupta pentru Casa Albă.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.