Cotațiile petrolului Brent au scăzut marți sub 70 de dolari pe baril pentru prima dată din decembrie 2021, după ce statele exportatoare de petrol și-au revizuit în scădere prognoza privind cererea pentru acest an și 2025. Aceasta a fost cea de-a doua revizuire din ultimele două luni. Țițeiul european Brent se tranzacționează cu aproximativ 69 de dolari (-3,8%), în timp ce țițeiul american West Texas Intermediate a coborât la 66 de dolari (-3,7%). Luni, ambele cotații au crescut cu +1%.

Economiștii subliniază că aceste reduceri de prognoză ale OPEC+ sunt determinate în mod deosebit de scăderea consumului de petrol în China, pe măsură ce creșterea vânzărilor de vehicule electrice reduce cererea de carburanți. De asemenea, și datele economice pesimiste care sugerează o încetinire economică la nivel mondial, inclusiv în SUA și China, au stârnit temeri cu privire la cererea de petrol, sporind totodată îngrijorările cu privire la apariția unui surplus anul viitor. Temerile unui surplus sunt alimentate și de faptul că OPEC+ a anunțat că va accelera producția în lunile următoare. “Scăderea cererii chineze este cel mai mare aspect negativ, iar mulți comercianți încep acum să creadă că încetinirea cererii din Asia va fi o problemă pe termen lung”, explică un analist pentru Bloomberg.

Surse: Trading Economics, Bloomberg, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday