Comisia Europeană admite că “în conformitate cu reglementările privind frontierele Schengen, statele membre au autoritatea de a reintroduce controale la frontierele interne”, dar subliniază că măsurile “trebuie să fie necesare și proporționale, doar în situații excepționale”.
Un purtător de cuvânt de la Bruxelles a completat că “Comisia Europeană se coordonează cu autoritățile Schengen, care sunt în strânsă legătură cu autoritățile germane, precum și cu alte state membre care aplică în prezent controale la frontierele interne”. Astfel, UE va verifica “raționamentul din spatele deciziei” Germaniei de a impune verificări la toate granițele terestre, chiar dacă este vorba despre frontiere cu state Schengen.
Și prim-ministrul Poloniei a reacționat într-un discurs adresat ambasadorilor polonezi reuniți la Varșovia: “Acest tip de acţiune este inacceptabil din punctul de vedere al Poloniei. Polonia nu are nevoie de o consolidare a controalelor la frontierele noastre, ci de o mai mare participare a ţărilor, inclusiv a Germaniei, la supravegherea şi securitatea frontierelor externe ale Uniunii Europene. În orele următoare, vom contacta alte țări afectate de deciziile Berlinului pentru consultări urgente”. Donald Tusk consideră că decizia este o reacție la eșecul politicilor germane privind imigrația din trecut.
Guvernul Scholz s-a confruntat cu presiuni din ce în ce mai mari pentru a reduce numărul migranților ilegali și a lua măsuri împotriva extremiștilor, după mai multe atacuri islamiste în acest an. La sfârșitul lunii trecute, trei persoane au fost ucise într-un atac cu cuțitul în orașul Solingen din vestul țării, în condițiile în care care suspectul, un sirian, ar fi trebuit scos din țară, dar evitase aplicarea legii. “Noile controale ar limita migrația și ar proteja împotriva pericolelor acute reprezentate de terorismul islamist”, a argumentat ministrul german de Interne, Nancy Faeser, într-o conferință de presă.
Controalele la frontierele cu Franța, Luxemburg, Belgia, Olanda și Danemarca vor intra în vigoare la 16 septembrie pentru o perioadă inițială de șase luni. Acestea se vor adăuga controalelor temporare pe care Germania le efectuează deja de-a lungul frontierelor sale cu Austria, Polonia, Republica Cehă și Elveția.
Sursă alternativă: Reuters
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.