Antony Blinken, secretarul american de stat, și David Lammy, ministrul britanic al Afacerilor Externe, au anunțat că vor călători împreună în Ucraina, săptămâna aceasta. Prima călătorie comună a celor doi vine într-un moment în care atât SUA, cât și Marea Britanie, urmăresc să transmită Rusiei că sprijinul lor pentru Ucraina este neîntrerupt.

Anunțul legat de rachetele balistice cu rază scurtă a fost făcut de Blinken în cadrul unei conferințe comune de presă cu Lammy, la Londra. Oficialul american a declarat că livrările de arme reprezintă “o escaladare dramatică” și a atras atenția că cooperarea dintre Rusia și Iran, în domeniul militar, este o amenințare la adresa securității Europei.

Luni, un oficial iranian a negat informațiile apărute în weekend despre livrările de rachete, susținând că acestea ar fi parte a “războiului psihologic”.

Blinken a vorbit și despre situația din Orientul Mijlociu, subliniind că Israelul trebuie să își schimbe modul în care operează în Cisiordania. Acesta a vorbit despre moartea unui activist pro-palestinian, de origine turco-americană, despre care a subliniat că a fost “neprovocată și nejustificată. Nimeni nu ar trebui să fie împușcat și ucis pentru că a participat la un protest. În opinia noastră, forțele de securitate israeliene trebuie să facă unele schimbări fundamentale în modul în care operează în Cisiordania”.

În legătură cu acest incident, armata israeliană (IDF) a emis un comunicat de presă în care arată că este foarte probabil ca persoana în cauză, o femeie cu cetățenie turcă și americană, să fi fost ucisă indirect și involuntar de focurile de armă trase de militari.

Surse: The Telegraph, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday