Kamala Harris trebuie să aibă o prestație covingătoare pentru a-l învinge pe Donald Trump, se arată în analiza realizată de Financial Times (FT). Într-o “lume ideală”, scrie publicația britanică, faptul că Kamala Harris este sănătoasă și empatică ar fi argumente suficiente pentru a-l învinge pe Donald Trump, ale cărui defecte sunt deja binecunoscute, însă în realitate lucrurile nu stau așa, iar Kamala Harris trebuie să facă mult mai mult.

Un sondaj realizat înainte de dezbaterea care va fi găzduită de ABC News și va avea loc în această noapte, la 4:00, ora României, a arătat că Trump este în fața lui Haris cu 1%. Acesta, subliniază FT, este doar unul dintre numeroasele sondaje efectuate în ultimele săptămâni, care au arătat că Harris are totuși un avantaj înaintea lui Trump, deși destul de mic, în statele cheie. Harris are însă nevoie de un avantaj de câteva puncte procentuale pentru a fi sigură de victorie, iar niciun sondaj nu indică acest lucru.

Atunci când a intrat în cursa prezidențială în locul lui Joe Biden, Kamala Harris a stârnit un mare entuziasm în tabăra democrată, întrucât a reușit să acumuleze un sprijin mult mai mare decât actualul președinte. Entuziasmul se risipește acum, întrucât speranțele că Harris își va asigura un real avantaj în fața lui Trump după Convenția Națională Democrată nu au fost îndeplinite, în ciuda estimărilor unor experți.

FT spune că această situație este generată de reticența actualului vicepreședinte de a acorda interviuri presei. În primul interviu televizat pe care Harris l-a acordat, aceasta a apărut alături de partenerul său de campanie, Tim Walz, vicepreședinte propus. Acest lucru, subliniază FT, sugerează o lipsă de încredere, “de parcă viitorul președinte ar avea nevoie de un însoțitor pentru a trece prin întrebări destul de ușoare”.

Această situație le creează alegătorilor impresia că nu știu suficiente lucruri despre Kamala Harris, pentru a-și forma o părere despre ea. În cel mai recent sondaj, aproximativ 28% dintre respondenți spun că trebuie să afle mai multe despre Kamala Harris, comparativ cu doar 9% care au spus același lucru despre Donald Trump.

Totuși, lipsa de informații îi poate oferi Kamalei Harris un avantaj, subliniază FT. Dezbaterea creează contextul pentru ca actualul vicepreședinte să le arate alegătorilor cum este, mai ales celor care o văd pentru prima dată într-un interviu. Harris trebuie să profite de oportunitate, întrucât confruntarea de mâine dimineață cu Trump ar putea fi ultima ei șansă reală de a schimba cursei electorale, în condițiile în care încă nu sunt programate alte dezbateri.  

Încă din momentul în care a intrat în cursă, Trump și republicanii s-au străduit să o prezinte pe Harris drept un candidat care a urcat în vârf pentru că este o femeie de culoare și nu pentru meritele sale. În acest context, Harris ar trebui să profite de ocazie pentru a sublinia că a trăit o viață mult mai puțin privilegiată decât Trump, “care s-a născut în bani și oportunități”.  

Aproximativ 61% dintre alegători spun că vor să vadă “o schimbare majoră” după președinția lui Joe Biden, iar Harris trebuie să îi convingă cumva pe alegători că poate reprezenta acea schimbare, în ciuda faptului că este vicepreședintele lui Biden. Propunerea ei de a combate creșterea prețurilor pentru unele bunuri, deși este criticată de mulți economiști, poate fi genul de promisiune care să rezoneze cu așteptările americanilor care se luptă cu inflația. Totuși, pe baza experienței din timpul altor dezbateri de acest fel, FT subliniază că, de cele mai multe ori, discuțiile se concentrează pe un singur subiect.

În dezbaterea din iunie, Trump s-a axat pe diferența între capacitățile sale și cele ale lui Joe Biden. “Fostul președinte a repetat minciunile pe care le spune de obicei, însă acest lucru l-a ajutat să demonstreze că are capacitatea de a dezbate și de a vorbi coerent”, arată FT.  

Având în vedere strategia de campanie pe care Harris a avut-o până acum, de a-l defini pe Trump ca ciudat, aceasta ar putea încerca să găsească o oportunitate în timpul dezbaterii de a râde de Trump, în loc să-l critice în mod direct. Cei care fac parte din echipa de campanie a Kamalei Harris au dorit ca microfoanele celor doi candidați să rămână deschise pe parcursul întregii dezbateri, în speranța că Trump se va autosabota prin ceea ce va spune. Nu au reușit, însă, să obțină acest lucru, astfel că Harris va trebui să găsească o altă modalitate de a câștiga confruntarea. 

Adevărul incomod, conchide FT, este că dacă sondajele nu se schimbă brusc după dezbaterea de mâine dimineață, Harris se îndreaptă probabil spre înfrângere, iar SUA se îndreaptă către o a doua președinție a lui Trump.

Analiză integrală FT

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday