Olanda este prima țară care a interzis complet telefoanele mobile la școală, la șase ani după ce corpul didactic și-a pus pentru prima dată problema nocivității acestora asupra copiilor și la patru ani după ce primele colegii și licee au introdus interdicții parțiale. Guvernul olandez a decis să extindă obligativitatea după ce a făcut un studiu în școlile care au implementat măsura, deși o parte a părinților încă se opune, considerând telefonul mobil ca parte a siguranței copiilor.
Cercetătorii de la Universitatea Radboud, din Olanda, au analizat situația înainte și după implementarea măsurilor de interzicere a telefoanelor în școli, prin chestionarea elevilor, părinților și profesorilor. Aproximativ 20% dintre elevi au spus că au fost mai puțin distrași de la ore, iar profesorii i-au descris pe elevi ca fiind mai atenți și mai concentrați în timpul activităților.
Deși numeroși elevi (40%) au spus că interacționează mai mult cu alți copii, iar relațiile sociale au devenit mai bune, 37% își vor telefoanele înapoi tocmai pentru că nu vor să fie nevoiți să interacționeze prea mult cu colegii lor. Cercetătorii au constatat, de asemenea, că a scăzut numărul incidentelor de hărțuire cibernetică (cyberbullying).
Între timp, Franța testează în 200 de școli o interdicție pentru copiii cu vârsta de până la 15 ani, în timp ce școlile primare din Belgia au impus deja primele interdicții. În Ungaria, a fost implementat un regulament prin care vor fi colectate și returnate dispozitivele elevilor, la începutul și sfârșitul orelor de curs.
În schimb, Italia și Grecia au adoptat abordări mai flexibile, iar elevii au acces la telefoane pe tot parcursul zilei, însă nu au voie să le folosească în timpul orelor. Similar, în România, folosirea telefoanele mobile este din acest an interzisă numai în timpul orelor, însă pot fi folosite în scop educativ, cu acordul cadrelor didactice. Școlile pot implementa sau nu regulamente prin care copii să predea telefoanele la începutul orelor și să le primească la finalul acestora. Nu este clar cum poate un profesor să oblige un elev să predea telefonul, dacă acesta îl folosește în timpul orei iar apoi refuză să renunțe temporar la el.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.