Un atac cibernetic masiv a lovit Iranul, luna trecută, și a amenințat stabilitatea sistemului său bancar. Totodată, a forțat guvernul să accepte un acord de răscumpărare de milioane de dolari, conform Politico. O companie iraniană a plătit cel puțin trei milioane de dolari răscumpărare pentru a opri un grup anonim de hackeri să publice datele conturilor individuale a clienților furate de la 20 de bănci iraniene. Totodată, acestea au fost forțate să închidă bancomatele din întreaga țară, în ceea ce pare a fi fost cel mai grav atac cibernetic din Iran, conform analiștilor din domeniu și oficialilor occidentali.  

Un grup cunoscut sub numele de IRLeaks a fost probabil în spatele breșei, mai arată Politico care citează specialiști în domeniu. Hackerii au reușit să fure atât datele conturilor personale și a cardurilor de credit deținute de milioane de iranieni și au amenințat că le vor vinde pe dark web. 

Iranul nu a recunoscut exitența atacului cibernetic din august, deși disturbarea sistemului bancar a fost cunoscută. Potrivit Politico, hackerii de la IRLeaks nu sunt afiliați nici cu SUA, nici cu Israel, iar motivația acestora a fost una pur financiară. 

Nu este primul incident de acest fel din Iran. În decembrie, IRLeaks a furat datele clienților a aproape 24 de companii de asigurări și a accesat datele Snapp Food, o platformă de livrare de mâncare. Companiile au fost de acord să plătească răscumpărarea cerută de hackeri, însă aceasta a fost mult mai mică decât cea primită în urma atacului asupra băncilor. 

Sursă: Politico

Foto: Wave Break Media Ltd | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday