Mii de oameni au ieșit sâmbătă pe străzi, la Paris și în alte orașe din Franța, pentru a protesta împotriva deciziei președintelui Emmanuel Macron de a-l numi pe Barnier prim-ministru, la chemarea partidului de extremă stânga LFI (Franța Nesupusă). În condițiile în care partidul lui Michel Barnier (Republicanii, de centru-dreapta) s-a clasat abia pe locul cinci la alegerile anticipate din vară, mulți francezi consideră că președintele Macron a deturnat (sau chiar furat) rezultatul acestora.

În primul său interviu în calitate de șef al guvernului, Barnier a spus vineri seară că guvernul său, căruia îi lipsește o majoritate clară, va include conservatori, membri ai taberei lui Macron și, speră el, o parte a voturilor partidelor de centru-stânga, dar este clar faptul că dacă LFI și extrema dreaptă (RN) votează o moțiune de cenzură guvernul nu va trece.

Macron l-a numit pe Barnier (73 de ani, fost negociator al UE pentru Brexit) după două luni de negocieri, într-o încercare clară de a sparge frontul de stânga, dominar de LFI, pentru a putea forma o majoritate.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday