Un purtător de cuvânt al muzeului Rijksmuseum (Muzeul Regal) a declarat că locația a fost închisă, pentru a asigura siguranța vizitatorilor, a personalului și operelor de artă din colecție. Activiștii au venit îmbrăcați în galben, s-au legat de intrarea în muzeu și au aprins torțe galbene, împiedicând oamenii să intre în clădire. 

Activiștii de mediu fac parte din grupul Extinction Rebellion (XR) și au declarat că scopul protestului este de a obliga reprezentanții muzeului să renunțe la colaborarea cu sponsorul principal al acestuia, ING, despre care susțin că ar contribui la încălzirea globală, întrucât finanțează proiecte dăunătoare mediului. 

“Este de necrezut că Rijksmuseum acceptă să fie finanțat de către ING, cel mai mare responsabil financiar al crizei climatice”, a declarat un purtător de cuvânt al XR pentru presa olandeză. 

Ca răspuns la protestul XR, un purtător de cuvânt al grupului bancar a declarat că dacă activiștii au o problemă cu politicile de finanțare ale ING, ar trebuie să ni se adreseze direct nouă și nu Rijksmuseum”.

XR a fost înființat în 2018 și se ocupă cu organizarea de proteste în care atrag atenția asupra nevoii urgente de a face ceva cu privire la încălzirea globală. Criticii grupului sunt de părere că unii membri se distanțează de cauza reală a acestuia prin faptul că protestelor pe care le organizează provoacă pagube grave. 

Sursă: DW

Foto: X (Twitter) / @NLRebellion

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday