UPDATE, 08.09, ora 11:20: Autoritățile au transmis că azi-noapte, pompierii au continuat misiunile de localizare și stingere a focarului și de eliminare a pericolului de propagare și extindere a acestuia. De altfel, aceștia continuă misiunile de lichidare a unor mici porțiuni unde mai există vegetație arsă, însă la acest moment pericolul de extindere este eliminat, iar persoanele evacuate preventiv s-au întors la locuințele lor.

Peste 290 de pompieri și alte forțe aflate în sprijin, în număr de peste 100 de persoane (MAI -poliție, jandarmerie, MApN cu două aeronave Spartan, Salvamont, Ocolul Silvic, Aeroclubul teritorial, operator privat) au conlucrat eficient în scopul eliminării riscului de propagare și extindere a incendiului la comunități, conform I.G.S.U.

UPDATE, ora 20.00. IGSU informează că două, din cele trei focare au fost lichidate, dar forțele de ordine conclucrează pentru localizarea ultimului focar.

UPDATE, ora 19. MApN anunță că ambele aeronave Spartan, echipate pentru stingerea incendiilor, au fost trimise în sprijinul celor peste 300 de pompieri care intervin, în încercarea de a ține sub control incendiul de vegetație dintre localitățile Lăpușel, Coltău și Arieșu de Pădure, la circa 10 km de Baia Mare.

Au fost chemate echipaje de pompieri și din Cluj, Sălaj, Bihor și Satu Mare și au fost evacuate șapte gospodării (care au și luat foc) precum și o pensiune, în total 90 de persoane. Potrivit ISU, nicio persoană nu a fost rănită.

Deocamdată, pompierii încearcă doar să limiteze extinderea focului la pădurile din jur.

Știrea în forma inițială:

Informațiile au fost transmise de purtătorul de cuvânt al ISU Maramureș la Digi24. Conform sursei citate acțiunea este în dinamică și a fost solicitată și intervenția unui elicopter. Nicio persoană din gospodăriile evacuate nu a fost rănită, însă măsura a fost necesară din cauză că focul se extinde.

Circulația rutieră este oprită pe ambele sensuri de mers, pe DN1C, pentru intervenția pompierilor, valorile de trafic fiind în creștere. Intervin pompieri din județele Satu Mare , Sălaj , Bistrița-Năsăud și Cluj , pentru a veni în sprijinul forțelor ISU MM, în zona fiind peste 150 de pompieri, la care se adaugă Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență, numărul total de personal operativ fiind în creștere .

În ultimele zile, în Maramureș au fost înregistrate 16 incendii de vegetație uscată, iar de la începutul lunii au fost 35 de incendii de vegetație uscată, fond forestier sau lăstăriș, care au afectat aproximativ 60 de hectare de teren. În acest context I.S.U. atrage atenția că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor ESTE STRICT INTERZISĂ!

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday