UPDATE. În interviul comun acordat FT, alături de Richard Moore, șeful MI6, Bill Burns, conducătorul CIA, a povestit că “în toamna anului 2022 a existat un risc real ca Rusia să folosească în Ucraina arme nucleare tactice”. Fără a da alte detalii, el a mai spus că a fost trimis atunci de președintele SUA să se întâlnească cu omologul său rus și să îi spună exact care vor fi consecințele unei astfel de escaladări.
La vremea respectivă, presa internațională a relatat că SUA și aliații săi au avertizat Rusia că vor intra în război alături de Ucraina și vor bombarda cu arme convenționale pozițiile invadate de ruși de pe teritoriul Ucrainei, dacă Rusia va folosi arme nucleare tactice. Totuși Burns nu a dat detalii precise despre discuțiile sale cu Serghei Narîșkin, șeful SVR (serviciul rusesc de informații externe). Spre deosebire de cele strategice, de mare putere, armele nucleare tactice produc distrugeri și o contaminare radioactivă pe suprafețe mai mici.
Burns a mai precizat, în interviul acordat FT, că lumea civilizată nu ar trebui să se teamă de amenințările nucleare ale Rusiei.
Știrea în forma inițială:
Financial Times arată că este nu numai prima dată când cei doi șefi apar împreună la un eveniment public, dar este și un pas pe care cele două agenții de spionaj îl fac, de a ieși din umbră, pentru a-și avertiza propriile popoare cu privire la pericolele tot mai mari cu care se confruntă lumea.
Bill Burns și Richard Moore au vorbit nu numai despre teme sensibile, așa cum ar fi livrările de rachete balistice din Iran pentru Rusia, sau ofensiva ucraineană din Kursk, dar și despre modul în care agențiile lor folosesc inteligența artificială, precum și despre modul în care Rusia folosește rețelele sociale și tehnologia pentru a răspândi dezinformare și minciună pentru a obține discordie și conflict în democrațiile occidentale.
Despre ofensiva ucraineană din regiunea rusă Kursk, directorul CIA, Bill Burns, a spus că “este o realizare tactică semnificativă”, care a ridicat moralul Ucrainei și a scos la iveală slăbiciunile Rusiei, ridicând semne de întrebare privind cursul războiului chiar în rândurile elitei rusești. Moore a spus că ucrainenii au făcut o mișcare foarte curajoasă pentru a încerca “să schimbe jocul” și că ei au reușit deja “să schimbe narațiunea”, aducând războiul la ruși acasă.
Într-un editorial semnat de cei doi și publicat tot de Financial Times, șefii CIA și MI6 arată despre invazia Rusiei în Ucraina că “am văzut-o venind și am putut avertiza comunitatea internațională, astfel încât să ne putem uni cu toții în apărarea Ucrainei. Am declasificat cu atenție unele dintre secretele noastre, ca nou tip de strategie, care să dea eficiență acestui efort”. Dar, mai arată Burns și Moore, menținerea sprijinului pentru Ucraina este mai importantă ca niciodată, iar acest lucru îl va împiedica pe Putin “să stingă suveranitatea și independența Ucrainei”, prin încălcarea flagrantă a Cartei ONU și a normelor globale.
“Acest conflict a demonstrat că tehnologia, desfășurată alături de un curaj extraordinar și de armament tradițional, poate modifica cursul războiului. Ucraina este primul război care combină software-ul open-source cu tehnologia de ultimă oră pe câmpul de luptă, valorificând imagini din satelit comerciale și militare, drone, război cibernetic de sofisticare mai înaltă sau mai scăzută, rețele sociale, informații publice, drone navale, la un ritm și o scară incredibile. (…)
Nu există nicio îndoială că ordinea mondială internațională – sistemul echilibrat care a adus pace și o relativă stabilitate, oferind creșterea standardelor de trai, oportunități și prosperitate – este amenințată acum într-un mod pe care nu l-am văzut de la Războiul Rece“, mai arată șefii MI6 și CIA în editorialul comun publicat în Financial Times.
Dincolo de invazia Rusiei în Ucraina, cei doi precizează însă că, atât pentru CIA, cât și pentru MI6, ascensiunea Chinei este principala provocare geopolitică a secolului XXI, iar ambele servicii secrete au fost reorganizate “pentru a reflecta această prioritate”.
Editorialul publicat de Bill Burns și Richard Moore în Finacial Times
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.