Doi oficiali americani au declarat pentru CNN că SUA au detectat o creștere a activității militare rusești în jurul cablurilor submarine cheie din întreaga lume și consideră că Rusia ar putea să pregătească potențiale operațiuni de sabotaj pentru a dezactiva infrastructura de comunicații.

“Suntem îngrijorați de intensificarea activității navale ruse la nivel mondial și de faptul că s-ar putea schimba modul în care Rusia ia decizii pentru a avaria infrastructura critică subacvatică a SUA și a aliaților”, a declarat unul dintre cei doi oficiali americani.

Potrivit acestora, Rusia a înființat o unitate militară numită Direcția principală a Statului Major General pentru Cercetarea Apelor Adânci (GUGI) care desfășoară o flotă “formidabilă” de nave de suprafață, submarine și drone navale, specializată în sabotaj submarin.

SUA urmăresc în mod regulat navele rusești care se apropie de infrastructura maritimă critică și de cablurile subacvatice. În aprilie, comandanți aflați la bordul unei nave de patrulare a NATO, au declarat că au observat o creștere a activității militare rusești în zona cablurilor subacvatice din Marea Baltică, în ultimii ani.

Mările din jurul Europei de Nord sunt în centrul atenției și activității militare rusești. Anul trecut, o investigație comună a radiodifuzorilor publici din Suedia, Danemarca, Norvegia și Finlanda a constatat că Rusia are o flotă de nave suspectate, care operează în apele nord-europene, pentru potențialele acte de sabotare atât a cablurilor submarine, cât și a parcurilor eoliene.

Folosind analiza datelor, comunicații radio interceptate și surse de informații, radiodifuzorii au urmărit de-a lungul mai multor ani aproximativ cincizeci de nave care operează în zonă, și cartografiaza terenul de pe fundul mării pentru potențiale atacuri.

Cablurile subacvatice sunt esențiale pentru traficul de internet, telecomunicații și transportul de energie electrică, în întreaga lume. Cea mai mare parte a traficului de internet circulă prin aceste cabluri, iar un atac coordonat ar putea perturba semnificativ comunicațiile private, militare și guvernamentale.

Sursă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday