Informațiile au fost transmise de DIICOT într-un comunicat de presă în care arată că autoritățile din cele două țări au acționat în vederea destructurării a două grupări infracționale organizate specializate în infracțiuni informatice și spălare a banilor.

Conform DIICOT, la data de 5 septembrie autoritățile judiciare române au efectuat 10  percheziții domiciliare pe raza județului Iași, pentru destructurarea grupării infracționale organizate, specializată în comiterea infracțiunii de spălare a banilor. În același timp, autoritățile judiciare americane au efectuat 3 percheziții domiciliare în statul California pentru destructurarea grupării infracționale organizate, specializată în comiterea de infracțiuni informatice.

În urma cercetărilor autoritățile au stabilit că “în cursul anului 2021, pe teritoriul statului California s-a constituit o structură infracțională organizată, formată din cetățeni români și bulgari, care a acționat până în septembrie 2024. Membrii acesteia au procurat și utilizat echipamente destinate copierii și clonării datelor inscripționate pe cardurile bancare. Astfel, în perioada 2021-2024, prin utilizarea unor metode specifice de skimming, au copiat și compromis date ale cardurilor bancare aparținând unor rezidenți americani (utilizate în momentele efectuării de plăți prin sisteme POS și/sau cel al efectuării tranzacțiilor la dispozitivele de tip ATM) și ulterior au procedat la efectuarea de retrageri de numerar în cuantum de peste 1.000.000 de USD.”

O parte a banilor obținuți în acest mod au fost folosiți pentru achiziționarea de imobile și bunuri de valoare atât în Statele Unite ale Americii cât și în Mexic. O altă parte a sumelor a fost trimisă în România, fie prin transfer, sumele fiind ulterior investite, fie sub formă de bunuri de larg consum.

Procurorii au realizat percheziții în România, în urma cărora au identificat și ridicat, în numerar, sumele de  202.090 de euro și 192.400 de dolari. De asemenea, au pus sechestru pe două imobile situate în municipiul Iași și orașul Podu Iloaiei și au plasat sub control judiciar trei persoane. În urma perchezițiilor din statul California a  fost identificată și ridicată, în numerar, suma totală de 550.000 de dolari și bijuterii în valoare de 38.000 de dolari.

În cadrul operațiunii au cooperat procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Galați, un procuror federal din cadrul Southern District of California – Departamentul de Justiție al Statelor Unite ale Americii, ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Galați și Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași, agenți speciali din cadrul Homeland Security Investigations – Biroul București, Biroul Los Angeles și Biroul San Diego și agenți speciali ai Serviciului Secret al Statelor Unite ale Americii – Biroul București și Biroul San Diego și polițiști ai Los Angeles County Sheriff’s Department.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday